a nagy sikerű tökös – mákos után
igazán kíváncsi voltam, milyen lehet jól megsütött tököt almával keverni. Lévén
hogy mindig megmarad egy adag sült tök, adja magát, hogy folyamatosan keresem a
felhasználási ötleteket. Ez a töltelék annyira bejött, hogy pitébe fogom
legközelebb beletölteni.
1 csomag réteslap
jól megsütött és kihűtött tök
(parázsabb fajta, pl. hokkaido vagy nagydobosi)
5 – 6 db karakteres alma Jonathan
talán a legjobb
csipet só
porcukor ízlés szerint
fahéj
4 db zabkeksz mozsárban
összetörve
olivaolaj
búzadara
citromlé
1 tojás a kenéshez
A sült tököt villával
összetörtem, de géppel is pürésíthetjük. Az almákat meghámoztam, lereszeltem és
citromlével meglocsolva, egy csipet sót rászórva szűrőbe tettem. Kicsit hagytam
állni, majd kinyomkodtam és a tökpürébe kevertem. Cukroztam, fahéjat is szórtam
bele, a zabkeksz morzsát és egy kevés búzadarát is hozzákevertem. Itt egy
dilemma áll elő: vagy szépen magasan marad a rétes és kemény lesz a töltelék
(több búzadarától) vagy nem bánjuk, ha kicsit szétterül a lágyabb, krémesebb
töltelékért cserébe. Ez utóbbi mellett döntöttem.
A réteslapokból 1 rúdhoz 3
darabot használtam. Rétegenként megkentem olivaolajjal, szórtam rá egy kevés
búzadarát, végül az utolsó rétegre hosszú rúd formában ráhalmoztam a
tölteléket. Konyharuha segítségével feltekertem, az oldalán a széleket előtte
visszahajtottam. Megkentem a felvert tojással és hústűvel megszurkáltam.
180ºC –on légkeveréssel 40-45 perc alatt megsütöttem. Akkor biztosan
jó már, ha szép piros a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése