Mi mással is kezdhetném ezt az év
utolsó hónapját, mint ezzel az aranyszínű, illatos diós csodával? Nagymamám olvasztott vajban megmártott
evőkanállal szaggatta, így valóban galuskák lettek, sorakoztak szépen a
tepsiben, hol szabályosan, hol girbe-gurbán. Így tettem hát én is.
50 dkg lisztkeverék (búza
finomliszt egy kevés fehér tönkölyliszttel)
5 dkg cukor
3,5 – 4 dl tej
3 dkg élesztő
5 gramm só
1 tojás sárgája
1 evőkanál vaj
Töltelék:
15 dkg durvára darált dió
10-12 dkg nádcukor
5 dkg vaj
A tészta igazából egy
kalácstésztához hasonló, praktikus lágyabbra hagyni, annál könnyebb, repülősebb
lesz a végeredmény. A langyos tejbe beleolvasztottam a vajat, beletettem a
cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A liszteket elkevertem a sóval, majd
ebbe öntöttem bele a tejes élesztős keveréket és a tojás sárgáját. Géppel jól
kidagasztottam, majd hagytam kelni kb. ¾ órát.
Közben kivajaztam egy 28 cm-es
formát (ne kapcsos legyen, mert kifolyhat a vaj sütés közben)
A diót a cukorral összekevertem. A
kelesztő edényben a megkelt tésztát kicsit átgyúrtam, majd olvasztott vajba
mártott evőkanállal galuskákat szaggattam és megforgattam őket a cukros dióban.
Ezután a sütőedénybe tettem őket szorosan egymás mellé. Végül a maradék diót a
tetejére szórtam.
180º C-on légkeveréssel 30 perc alatt aranyra sütöttem.
Borsodóval, vanília sodóval
tálaljuk, úgy a legfinomabb.
Ó, de rég készítettem! Kedvet csináltál a szép képekkel.
VálaszTörlés