Gnocchit még nem csináltam,
édesburgonyát sem ettem, úgyhogy jól belecsaptam a közepébe J 2
szép darab édesburgonyát vettem, kb. fél kilót nyomtak, de mire megfőttek és
átnyomtam őket, alig maradt belőlük valami L Ezért aztán „rendes” burgonyát is adtam hozzá és így
született meg a tökéletes eredmény:
½ kg édesburgonya nyersen, héjastól mérve
2 db burgonya kb. 30 dkg
1 tojás sárgája
kevés reszelt Grana Padano
7 – 8 dkg finomliszt
só
rozmaring ágacska a főzővízbe
A megfőtt burgonyákat áttörtem,
és hagytam hűlni. Ha nagyon vizenyős, akkor ki kell szárítani. Beletettem a
tojássárgáját, a reszelt sajtot, a sót, és apránként a lisztet. Éppen csak
össze kell dolgozni, óvatosan, mert minél többet bögyörőzzük, annál több
lisztet vesz fel és a végeredmény annál keményebb lesz.
2 cm átmérőjű hosszú nudlikat
sodortam, amiket aztán derelyevágóval feldaraboltam 2 cm körüli méretűre. Az
így kapott kis párnácskákat lobogó sós vízben néhány perc alatt készre főztem
két részletben, hogy ne hűtse le a főzővizet. Hamar feljönnek a víz felszínre
és utána még 1 – 2 perc kell nekik.
Közben a mártást is
elkészíthetjük, ez most egy igen egyszerű zöldfűszeres – tejfölös mártás:
1 gerezd fokhagymát átnyomva vaj
és olivaolaj keverékére dobunk, rászórunk szárított zsályát, kakukkfüvet, bazsalikomot,
stb. (tetszés szerint) kicsit pirítjuk, a gnocchi főzővízével hígítjuk és 2
evőkanál tejfölt belekeverünk.
A leszűrt gnocchit beleforgatjuk
és azonnal tálaljuk. Esetleg felturbózhatjuk még egy kis reszelt Grana
Padano-val a tényéron.
A végeredmény nagyon finom lett,
azon melegében el is fogyott.
Az édesburgonyáról felemás
véleményem alakult ki: igazán nem tudom, milyennek kell lennie, de ez
kísértetiesen hasonlított a kanadai sütőtökre ízben, állagban egyaránt (árban
viszont mint a gazdag meg a szegény rokon L ).
Egyszóval, gnocchihoz inkább
maradok majd a sütőtöknél, ha egy kis édeskés ízt szeretnék adni neki, amúgy
meg a sima, mezei burgonya gnocchi mindent ver.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése