Hódmezővásárhelyről származik ez a recept, valamikor
kemencében sült, jóféle házi zsírral és sok szeretettel, türelemmel készült. Ma
is csak így érdemes nekiállni… nem gyorsítható, nem gépesíthető, minden karikát
egyedileg kell megformázni.
50 dkg liszt (25 dkg rétesliszt + 25 dkg finomliszt)
10 – 12 dkg zsír
2,5 dkg élesztő ½ dl tejben pici cukorral felfuttatva
1 egész tojás
18 – 20 gramm só
annyi tejföl, hogy gyúrható legyen
A tésztát összeállítjuk, jól kidolgozzuk és 1 cm vastagra
kinyújtjuk. Kb. 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra felvágjuk és a csíkokat egyenként megsodorjuk,
majd összekapcsoljuk, hogy karikákat kapjunk. Ezt hívom én bögyörőzésnek J A tetejét megkenjük
tojássárgájával és 190ºC-on
légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A tésztában nincsen semmi különös, érdekességét a kézzel készült karikák jelentik, melyek között bizonyosan nem találunk 2 tökéletesen egyformát.
Sosem felejtem el, amikor nagymamám a frissen kisült
karikákat fakanál nyelére felfűzve hozta kóstolni .
Nagyszerű ez a recept, és milyen gyönyörű mosolygósak lettek! Ügyes!
VálaszTörlésTényleg mosolyognak :) Mert ezeket mosolyogva készíti az ember, szépen, nyugisan, másképp nem is lehet :)
Törlés