Eljött a zellerimádók ideje is
végre J
Gyönyörű méretes példányok figyelnek a piacokon, így itt az ideje elkészíteni
az egyik kedvencemet. A zeller nem egy egyszerű eset, mert nagyon intenzív és
karakteres az íze, ha valamihez hozzáadjuk, egyből átveszi az irányítást. Így
jött az a gondolat, hogy akkor legyen ő a főszereplő.
A quiche vagy pite klasszikus, vajban gazdag omlós tésztája helyett egy joghurtos változatot készítek:
20 dkg finomliszt
3 – 4 dkg sertészsír
só ízlés szerint 1-3 csipetnyi
½
cs.sütőpor
½ citrom leve
2 – 4 evőkanál yoghurt (sűrű,
görög fajta, mondjuk a lengyel Bakoma), vagy tejföl hogy összeálljon és
gyúrható legyen.
Minimum fél órát, de akár 1 napot is hagyhatjuk a
hűtőben pihenni.
A zelleres töltelékhez:
1 nagy zellergumó (grapefruitnyi
méretű)
1 csapott evőkanál Orient Kairói Shoarma
fűszerkeverék (Kotányi Világjáró)
pici olivaolaj
A fűszerkeverék tartalma: kurkuma,
petrezselyem, koriander, édeskömény, menta, bors, barnacukor, só
A zellert meghámozzuk és nagy lyukú
reszelőn lereszeljük. Vigyázzunk az ujjunkra elvégre húsmentes ételt készítünk.
A zeller hajlamos megakadni a művelet közben és elég nagy erőt is igényel a
dolog. Mehet egy tűzálló tálba, megszórjuk a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az
olivaolajjal és jól összekeverjük. Mikrohullámú sütőben lefedve 4 – 5 percig
pároljuk. Közben egyszer át is keverhetjük. Hamarosan izgalmas illatok lengik
be a konyhát, ahogy az ízek egyesülnek.
A tésztánk már kipihente magát,
kinyújtjuk akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 30 cm átmérőjű sütőtálat. Az
okát nem tudom, de néha nem sikerül kinyújtani a tésztát, mert szakad, de semmi
baj, ilyenkor egyszerően belenyomkodjuk a formába úgy, hogy a széleken egy
kicsit ki is lóghat, ezt majd a végén levághatjuk. A nyomkodásos verziónál egy
kisebb méretű lábos aljával tudjuk egyenletesre formázni a tésztát.
Sütőpapírból kivágunk egy, a
formánál nagyobb kört, rátesszük a tésztára és kavicsokkal megpakoljuk. 180º-ra légkavarásra betesszük a sütőbe
és elősütjük. 10 perc után levesszük róla a kavicsokat és még 5 percre
visszatesszük.
1 tojás
1 tömlós natúr sajt (Camping,
Mackó)
1-2 evőkanál tejföl
só ízlés szerint, ha szükséges.
A tésztánkat kivesszük a sütőből,
az időközben kicsit kihűlt zellert ráterítjük, majd ráöntjük a sajtos keveréket.
Díszíthetjük félbevágott koktélparadicsommal.
Visszatesszük a sütőbe még 20-25
percre, amíg szép pirosra sül.
Fogyasztható íziben forrón, de később, szobahőmérsékleten is nagyszerű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése