2013. október 13.

Zelleres quiche

Eljött a zellerimádók ideje is végre J Gyönyörű méretes példányok figyelnek a piacokon, így itt az ideje elkészíteni az egyik kedvencemet. A zeller nem egy egyszerű eset, mert nagyon intenzív és karakteres az íze, ha valamihez hozzáadjuk, egyből átveszi az irányítást. Így jött az a gondolat, hogy akkor legyen ő a főszereplő.



A quiche vagy pite klasszikus, vajban gazdag omlós tésztája helyett egy joghurtos  változatot készítek:

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
3 – 4 dkg sertészsír
só ízlés szerint 1-3 csipetnyi
½  cs.sütőpor
½ citrom leve
2 – 4 evőkanál yoghurt (sűrű, görög fajta, mondjuk a lengyel Bakoma), vagy tejföl hogy összeálljon és gyúrható legyen.

Minimum  fél órát, de akár 1 napot is hagyhatjuk a hűtőben pihenni.

A zelleres töltelékhez:
1 nagy zellergumó (grapefruitnyi méretű)
1  csapott evőkanál Orient Kairói Shoarma fűszerkeverék (Kotányi Világjáró)
pici olivaolaj

A fűszerkeverék tartalma: kurkuma, petrezselyem, koriander, édeskömény, menta, bors, barnacukor, só

A zellert meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Vigyázzunk az ujjunkra elvégre húsmentes ételt készítünk. A zeller hajlamos megakadni a művelet közben és elég nagy erőt is igényel a dolog. Mehet egy tűzálló tálba, megszórjuk a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az olivaolajjal és jól összekeverjük. Mikrohullámú sütőben lefedve 4 – 5 percig pároljuk. Közben egyszer át is keverhetjük. Hamarosan izgalmas illatok lengik be a konyhát, ahogy az ízek egyesülnek.

A tésztánk már kipihente magát, kinyújtjuk akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 30 cm átmérőjű sütőtálat. Az okát nem tudom, de néha nem sikerül kinyújtani a tésztát, mert szakad, de semmi baj, ilyenkor egyszerően belenyomkodjuk a formába úgy, hogy a széleken egy kicsit ki is lóghat, ezt majd a végén levághatjuk. A nyomkodásos verziónál egy kisebb méretű lábos aljával tudjuk egyenletesre formázni a tésztát.
Sütőpapírból kivágunk egy, a formánál nagyobb kört, rátesszük a tésztára és kavicsokkal megpakoljuk. 180º-ra légkavarásra betesszük a sütőbe és elősütjük. 10 perc után levesszük róla a kavicsokat és még 5 percre visszatesszük.


Eközben befejezzük a tölteléket: habverővel összekeverjük a következőket

1 tojás
1 tömlós natúr sajt (Camping, Mackó)
1-2 evőkanál tejföl
só ízlés szerint, ha szükséges.

A tésztánkat kivesszük a sütőből,  az időközben kicsit kihűlt zellert  ráterítjük, majd ráöntjük a sajtos keveréket. Díszíthetjük félbevágott koktélparadicsommal.

Visszatesszük a sütőbe még 20-25 percre, amíg szép pirosra sül.
Fogyasztható íziben forrón, de később, szobahőmérsékleten is nagyszerű.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése