Ez a kevert tésztás változat
nekem az igazi kuglóf. Ausztriában szállodákban a reggeli kávé mellé.... mindig nagyon
szerettem - szeretem. A korábban készült kelt kakaós változat inkább kalács formában elkészítve tetszene. Külsőre hasonlít a kettő, de mind állagban, mind az elkészítési módban teljesen más.
Ezt a
receptet a Bécsi konyha című könyvből választottam, némi eltéréssel és a
mennyiségeket megfelezve pont a kicsi (17 cm átmérőjű) kuglóf formához való
lett. Bécsi kuglóf címen egyébként végtelen variáció kering, szóval itt sem sikerült kiderítenem, melyik lehet az igazi.
Hozzávalók:
2 egész tojás szétválasztva
17 - 20 dkg finomliszt (ez a -tól -ig egy kicsit a lágyságán változtat)
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1,5 dl langyos tej
10 – 15 dkg porcukor (ízlés
szerint)
1 csomag vaniliás cukor
reszelt citromhéj
fél marék mazsola
½ csomag sütőpor (6 gramm)
csipetnyi só
1 evőkanál átszitált holland
kakaópor
Első lépésként alaposan
kivajaztam, majd rétesliszttel megszórtam a kuglóf formát és előmelegítettem a
sütőt 200ºC-ra alsó-felső
állásban.
A vajat a porcukorral jó habosra
kevertem, majd hozzákevertem a citromhéjat és a vaniliás cukrot is. A tojás
sárgákat egyesével szintén jól beledolgoztam, végül a tejjel is elkevertem.
Ebbe ment a sütőporral elkevert
liszt, végül a mazsola is.
A tojás fehérjéket a sóval kemény
habbá vertem, majd óvatosan, egy fém kanállal a másik masszába forgattam.
Az 1/3 részt a kuglóf formába
öntöttem, a maradékhoz pedig hozzászitáltam a kakaóport és óvatosan
összekevertem.
Ezt a kakaós masszát a másik
tetejére kanalaztam és egy kés nyelével kicsit beleforgattam a világos
masszába. Ez most ilyen minta lett, de szerencsére sosem lesz kétszer egyforma
a mintázat.
Betettem a 200ºC fokra 10 percre, majd visszavettem
a hőfokot 180ºC –ra és további
30 percig sütöttem. Tűpróbával kell ellenőrizni, mert ha hígabb a tészta, akkor
több idő kellhet neki.
Nem csak a reggeli kávéhoz, hanem
egy délutáni kakaóhoz is kiváló ☺ Porcukorral is szórhatjuk, vanilia sodót is kínálhatunk mellé.
Igen, igen ez az igazi kuglóf nekem is :) Egy hozzávalót elfelejtettél beleirni a receptbe, ugyan én látom, hogy benne van, mégpedig a szeretet :)
VálaszTörlésSusanne, nagyon szépen köszönöm :)
TörlésNem vagyok kuglóf-szakértő, de ez nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm :) Ízre is megállja a helyét :)
TörlésGyönyörű! Szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésköszönöm Marisz :)
Törlés