Elsőre ijesztőnek tűnhet a
sokfajta fűszer, de egyszer kell kialakítani otthon a fűszerkészletet, aztán a
variációk száma már végtelen.
Jöhet a curry alap, ami nálam
ilyen:
kevés olaj (oliva párti vagyok, de
másmilyen is jó)
1 nagyon kicsi fej vöröshagyma, vagy
egy normálnak a fele
1 gerezd fokhagyma szeletelve
vagy reszelve
1 hüvejkujjnyi gyömbér reszelve
(erről majd külön is írok)
1-2 alma (Idared)
1 mangó
1 kis dobozos kókusztej
1 szárított chili egészben vagy
chili pehely
A hagymát kissé megpároljuk (nem
szoktam megpirítani, csak dinsztelem), mehet rá a fokhagyma és a gyömbér, jól
összesütjük, a chilit is most tesszük bele.
Kb. fél mokkáskanálnyi a
következő fűszerekből:
őrölt római kömény
őrölt koriander
kurkuma
garam masala
só ízlés szerint
Fél percig kevergetve sütjük,
aztán mehet rá a felkockázott alma és a mangó jól átkeverjük, majd kevés vízzel
felöntjük, csak annyival, hogy legyen miben párolódniuk. A vizet folyamatosan
pótoljuk, ha szükséges, de ne legyen bő lére eresztve. Ezután mennek bele a
következő fűszerek:
1 csillagánizs
1 darabka fahéj
1 púpozott teáskanál szárított
thai bazsalikom
néhány szárított currylevél
Ha a gyümölcs elérte a kívánt
puhaságot, ráöntjük a kókusztejet és éppen csak egyet rottyantunk rajta és már
kész is van.
Alma – alma vagy alma – körte
párossal is kiváló.
A kesudiós rizs pedig (lehet
mogyorós, pisztáciás is):
1 bögre hosszúszemű rizs (basmati
vagy jázmin lehetőleg)
1 kis zacsi pörkölt kesudió 7-8
dkg
4-5 szem egész szegfűszeg
olaj
só
A kesudiót kissé átforgatjuk a
forró olajon, hozzáadjuk a rizst, azzal tovább kevergetjük, hogy az olaj minden
rizsszemet bevonjon. Beledobáljuk a szegfűszeget (csak számoljuk meg, mert
utána ki kell majd bányászni őket). Felöntjük 2 bögre meleg vízzel, megsózzuk
és keverés nélkül fedő alatt, kis lángon pároljuk kb. 10-12 percig, amíg a
főzőlevet be nem szívja. Hagyjuk még a fedő alatt, amíg nem tálalunk. Villával
átgereblyézzük, majd mehet a tányérra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése