2013. november 16.

Kókusztejes burgonya curry

Jó alternativája lehet a hagyományos krumplifőzeléknek, sőt. Ez a fogás önálló ételként is megállja a helyét. A burgonya felsőbb osztályba lépett, igazán ki tud teljesedni. Többnyire mindig akad a kamrában és az elkészítése is gyors és egyszerű. Nem kell hozzá feltét, de persze lehet azzal is.


Hozzávalók (1 - 2  adag)

Mokkáskanál = nagyon kicsi kanál csapottan mérve és kb. Azt is mondhatnám, hogy „ízlés szerint”. 
Az arányok a fontosak.

kb. 30-40 dkg burgonya, ha van kiflikrumpli, az a legjobb (5 –6 kiflikrumpli)
1,65 dl-es kókusztej konzerv
vöröshagyma (krém)
1 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér
1 egyész chili paprika egyben
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál garam masala
1 késhegynyi madras currypor
1 késhegynyi kurkuma
curry levelek
thai bazsalikom


A burgonyát 1 cm-es szeletekre vágjuk, hideg vízbe tesszük amíg sorra nem kerülnek. A serpenyőbe oliva olajat öntünk, nyomunk egy kis hagymakrémet, beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát, ráreszeljük a gyömbért és felforrósítjuk, kicsit sütjük. Mehetnek bele sorban a fűszerek: római kömény, koriander, currypor, kurkuma. Tovább sütjük kevergetve fél percig és rátesszük a burgonyát. Kevergetve sütjük egy kicsit, majd felöntjük egy kevés vízzel. Ne lepje el, csak legyen alatta és ezt folyamatosan pótoljuk de mindig csak egy kicsivel. Most tesszük bele a chilit, a curry leveleket és a morzsolt thai bazsalikomot és sózzuk. Fedő altt hagyjuk a burgonyát megpuhulni. Amikor már jó és az alatta lévő víz nagy része is elfőtt (egy sűrű masszát kell hogy lássunk) akkor beleöntjük a kókusztejet, éppen csak egyet rottyantunk rajta, elzárjuk és lefedve 5 percig pihentetjük.


2 megjegyzés:

  1. Ejha, mennyi fuszer. En felet nem is ismerem, de biztosan lennek a vendeged egy ilyen finomsagra!!! Mikor is futunk ossze??? Mi majusban leszunk otthon ;)

    VálaszTörlés
  2. Hú, akkor tényleg össze kell futnunk :) Ez így sok különböző fűszer, néha így, néha csak curryporral csinálom. Így az igazi :)

    VálaszTörlés