Ilyen hidegben egyre inkább
vágyom a lelket (is) melengető csípős – fűszeres ételekre. Ez a 15 - 20 perc
alatt elkészíthető és tetszés szerint variálható kínai ihletésű tésztaétel
igazi ízbomba.
Hozzávalók:
ennyire nehéz dolgom nem volt
még, az arányok és a tészta fajtája is tetszőleges lehet, így csak felsorolás
szerűen:
25 dkg
széles metélt/spagetti/rizstészta amelyik éppen akad otthon
sárgarépa
fejes káposzta
gomba (szárított a legjobb –
előre beáztatva)
szójaszósz - lehetőleg a világos fajta
pici szezámolaj
szecsuáni bors
őrölt chili pehely
rizsecet vagy más enyhe ecet
pici cukor
só
(kókusztej)
A tésztának előkészítjük a sós
főzővizet, mert időzítenünk kell majd a dolgokat. Egy nagy serpenyőben (vagy
wokban) kevés olajat melegítünk, beleteszünk 1 kávéskanálnyi szezámolajat is, megszórjuk
a szecsuáni borssal és a chili pehellyel és már mehet is rá elsőként az
időközben megpuhult gomba. Nagy lángon rázogatva – dobálva sütjük. Pár perc
múlva mehet a durvára reszelt sárgarépa, tovább rázzuk – sütjük, végül
hozzáadjuk a felszeletelt káposztát is. Meglocsoljuk szójaszósszal, egy kis
ecettel, megszórjuk sóval, pici cukorral (csak az
egyensúly kedvéért) és tovább pirítjuk.
Közben a tésztát beledobjuk a
forró vízbe. Akkor vagyunk ügyesek, ha a tészta és a zöldségek egyszerre
készülnek el. Ha kész a tészta, leszűrjük, a zöldségekhez adjuk, összeforgatjuk
és néhány percig még együtt pirítjuk őket. Petrezselyemmel vagy korianderrel is megszórhatjuk.
Ez a verzió chilis
szélesmetélttel készült és tovább variálhatjuk úgy, hogy a maradékot nyakon
öntjük 1 kis doboz kókusztejjel és egyet rottyantunk rajta. Így másnapra egy
egészen új ételt kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése