2014. április 18.

Polenta pirított radicchióval

A polentát akkor szerettem meg, amikor először ettem az előfőzött kukorica darából készített, ízletes eledelből. A normál, mezei kukorica darával valahogy nem voltam kibékülve. Kedvencem, Hugh Fearnley Whittingstall pedig remek ötletet ad könyvében a polenta, valamilyen levélzöldség és a sajt társítására.


Kicsit ezt is szabadon értelmeztem, mert a polentához a kesernyés raddichiót és a pecorino sajtot társítottam. Az eredmény magáért beszélt... és így, Húsvét előtt egy igazán jó kis böjti, de ízekben annál gazdagabb ebéd kerekedett ki belőle.

Hozzávalók (2 adag):

1 csésze instant, előfőzött kukorica dara (az Aldiban már kapható)
2 csésze víz
1 csésze tej
kis rozmaring ágacska
őrölt babérlevél
kis darabka vaj
1 fej radicchio, vagy más, zöld saláta, kelkáposzta, mángold, stb.
1 kiskanál méz
1 löttyintésnyi balzsamecet
kevés fokhagyma granulátum
chili pehely
kevés vékonyra szeletelt pecorino sajt

A polentához a vajat lábasba tetem, ráöntöttem a vizet és a tejet, sóztam, beletettem a rozmaringot és a babérlevelet. Amikor felforrt, óvatosan, kevergetve hozzáöntöttem a kukorica darát és folyamatosan kevergettem 1-2 percig. Addigra be is sűrűsödött. Ha szükséges, forró vízzel tetszés szerinti állagúra hígítható. Fedővel letakartam és félretettem.

A radicchiót négybe vágtam, majd felszeleteltem. A kedvenc kimustrált palacsinta sütőmbe egy kevés olivaolajat öntöttem, rádobtam a radicchiót, megszórtam a fokhagyma granulátummal, chili pehellyel és egy kis sóval. Pirítottam 1 percig, megkevertem, ment rá a méz és a balzsamecet és már kész is volt.

A polentát tányérba tettem és a tetejére borítottam a pikáns, kesernyés, édes-sós-savanykás-csípős radicchiót. Pazar ízkavalkád kerekedett ki belőle. Ezt még megtetéztem a vékonyra szeletelt pecorino sajttal.

Hugh kéksajtot ajánl, de itt a radicchió már megadja a kesernyés ízt, így a pecorino vagy egy grana padano hibátlan választás.

2 megjegyzés:

  1. Hát ez egyszerűen csodás! :)

    VálaszTörlés
  2. :) én sem gondoltam, hogy ilyen jó lesz, azt hiszem, többször készítek majd különböző levelekkel.

    VálaszTörlés