Hódmezővásárhelyi ez a recept, a
Nagymamám békebeli receptje. Akkoriban házi zsír, házi tepertő mindig volt
kéznél így ez a pogácsa igazán tartalmasra, laktatóra sikeredett. Nálunk is
házi zsír készült és ilyenkor a friss tepertőből kihagyhatatlan ez a pogácsa.
De egy kis variálás mindig
kell..... nemrégen olvastam több helyen is a tepertős-szilvalekváros papucsról
és nagyon kíváncsi lettem rá. A mostani pogácsa sütés tökéletes alkalom volt
arra, hogy a maradék tésztából néhány papucskát is megkóstoljunk.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
25 dkg ledarált tepertő
12 dkg zsír
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
6 evőkanál fehérbor (félédes)
3 csapott teáskanál só
őrölt feketebors ízlés szerint
őrölt feketebors ízlés szerint
2-3 evőkanál tejföl
szilvalekvár a papucsokhoz
Az élesztőt ½ - 1 dl langyos
tejbe morzsoltam (nem kell felfuttatni). A lisztet a sóval jól elkevertem, majd
a tojássárgákat hozzáadva elkezdtem dagasztani a robotgéppel. Hozzátettem a
zsírt is, a tepertőt, fehérbort, végül az élesztős tejet is. A tejfölt a
legvégén tettem bele, ezzel lehet beállítani a tészta állagát. Félpuha, de
inkább erős férfikezet igénylő legyen az állaga.
Alaposan ki kell dolgozni kézzel,
mert a gép (a mienk) nem bír már vele és valóban jó erőben kell lenni hozzá ☺
Nagymama szerint tepsibe
szaggatva kell hideg helyen 1 éjszakát pihentetni, de én egyszerűen a
keverőtálban letakarva kitettem az erkélyre éjszakára.
Másnap ujjnyi vastagra
nyújtottam, a tetejét késsel megrácsoztam és az 5 cm-es szaggatóval
kiszaggattam a pogácsákat. Tepsiben sütőpapírra pakoltam őket és megkentem
tojás sárgájával.
A kimaradt széleket vékonyabbra –
4-5 mm-esre – nyújtottam és négyzetekre vágtam. Közepükbe 1 kiskanál sűrű
szilvalekvárt tettem, majd a két szemközti csücskét összefogtam és jól
összenyomtam (persze később szétnyíltak).
Légkeveréssel az előmelegített
200ºC-os sütőbe toltam a
tepsiket és 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A papucskák nagyon ízlettek, a szilvalekvár édessége és savanyúsága ezzel az intenzív sós ízzel együtt egészen pazar.
A pogácsa most is, mint mindig
nagyon finom lett, bár ez azért egy igen fajsúlyos pogácsa ám. 2 - 3 darabnál többet egyszerre nem ajánlatos
befalni belőle ☺ ezáltal sokáig
élvezhetjük apránként csemegézve belőle.
Nagyszerű ötlet mindkettő! Mamám szokott fantasztikus tepertős pogácsát sütni! :)
VálaszTörlésIgen-igen, a régi receptek ma is megállják a helyüket :)
TörlésImádom!!! :)
VálaszTörlésAz én nagymamám is hódmezővásárhely volt.Pont ilyen papucsot sütött
VálaszTörlésDrága Mama lekváros papucsai ♥️👌
VálaszTörlés