A sólet az az étel, amiről minden
húsvétkor megállapítjuk, hogy csinálhatnánk többször is. Aztán mindig eltelik
egy újabb év, mire megint sorra kerül ☺
Idén én készítettem el, méghozzá ilyenformán:
Hozzávalók (sok adag, egy 5 literes lábas tele)
80-90 dkg fejtett bab (előző évről lefagyasztva)
25-30 dkg árpagyöngy (gersli)
1 óriási fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1,5 - 2 liter füstölt sonkalé
őrölt kömény
édes és füstölt pirospaprika
só
1 evőkanál sűrített paradicsom
libazsír
A babot biztos ami biztos alapon előző este beáztattam hideg vízbe.
A készítési technikánál
figyelembe kellett vennem, hogy a kerámia edény nem szereti a hirtelen
hőmérséklet változást, ezért készült egy kissé nyakatekerten az egész.
Egy külön serpenyőben libazsíron
üvegesre pároltam a finomra vágott vöröshagymát és a felszeletelt fokhagymát.
Levettem a tűzről, belenyomtam a sűrített paradicsomot és megszórtam a bő
teáskanálnyi őrölt köménnyel.
A kerámia lábasba beleöntöttem a
hideg sonkalét, beletettem a leszűrt babot és a gerslit. Öntöttem még vizet is
hozzá, úgy, hogy a lábas tetejétől kb, 2 ujjnyival lejjebb legyen, majd a gázra
vas lángelosztót téve feltettem melegedni.
A párolt hagymát is hozzátettem. Sóval még után ízesítettem egy kicsit.
Amíg melegedett a bab,
elkészítettem egy világos színű rántást libazsíron, melybe 1 mokkáskanál
füstölt és 4 mokkáskanál édes pirospaprikát kevertem el és hagytam hűlni.
Amikor felforrt, a forró léből
öntöttem az időközben kihűlt rántásra, jól elkevertem, majd az egészet
visszaöntöttem a kerámia lábasba és lefedve betettem a 140ºCra előmelegített sütőbe.
Légkeveréssel 2 óra hosszat sütöttem.
Amikor elzártam, beletettem kemény tojást, hogy az is át tudjon melegedni, mert én így szeretem. Sonkát, vagy más húsféleséget nem szoktunk enni hozzá. Egy kis pepperonis olivaolajjal pikánssá varázsolhatjuk azonban.
A sólet tökéletesen fagyasztható, így mégis csak biztosítjuk, hogy ne csak húsvétkor tudjunk ilyet csemegézni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése