A fejtett bab jó dolog ☺ A levesen és a főzeléken túli
világra vagyok kíváncsi, ezért szétnéztem a szakácskönyveimben. A
Szakácskönyvtár sorozat Spanyol konyha könyvében fedeztem fel az alábbi csodás
salátát. Bátran állíthatom, hogy varázslatos ízvilágba visz el.
Hozzávalók (2 kicsi vagy 1 nagy
adag)
1 óriás fehér bab konzerv (vagy
friss bab – ekkor 10 dkg kell belőle)
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál sherry ecet
1 teáskanál méz
½
teáskanál dijoni mustár
só
fehérbors (vagy fekete, aki
szereti)
babérlevél
1-2 evőkanál vékonyra szeletelt
mandula
8-10 dkg kéksajt (nekem
Gorgonzola volt itthon – a recept Cabrales sajtor ír)
snidling vagy petrezselyem a
díszítéshez
Ha friss babot használunk, azt
előző nap be kell áztatni, majd a saláta készítés reggelén sóval, babérlevéllel
megfőzni és lehűteni szoba hőmérsékletűre. Ha konzerv babot használunk, azt le
kell öblíteni és lecsöpögtetni, praktikus ezt is már reggel elintézni.
A megmosott és lecsöpögtetett babot egy tálba
tettem és elkészítettem a dresszinget az olivaolajból, sherry ecetből, mézből,
mustárból, sóval és fehérborssal. Mivel a konzerv bab csak natúr lében készült,
a dresszingbe tettem egy kevés őrölt babérlevelet, hogy ez az íz se maradjon ki
a salátából. Alaposan összekevertem és ráöntöttem a babra.
A mandulát száraz serpenyőben
óvatosan megpirítottam és azonnal, még forrón a salátára szórtam. Az egészet jól összekevertem és félretettem,
hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor rámorzsoltam a
kéksajtot és néhány szál friss snidlinggel díszítettem.
Nem vagyok híve annak, ha egy
receptben „elhagyható” megjegyzést írnak oda valamelyik összetevő mellé – mert
akkor már nem AZ az étel. Ebben az esetben ez fokozattan igaz: a lelke vész el,
ha bármit kihagyunk belőle. Így és csak így érdemes kipróbálni, mert az ízek és
állagok együttese fantasztikus.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése