2014. szeptember 13.

Fűszeres ecetes szilva

Történt egyszer, jó sok éve, hogy eltettünk ecetes szilvát, néhány üveggel. Ízlett, finom volt nagyon, de egy üveg valahogy elkeveredett és elfelejtődött.  Amikor előkerült, kíváncsian bontottuk fel és valami csodálatos ízbomba, szinte zselés állagú lé került elő az üvegből. El is dőlt nyomban, hogy az idén teszünk el újra.



Hozzávalók:

8 kg szilva - ez közepes méretű zöld húsú volt
4 – 4,5 liter víz
½ liter fehérbor ecet
cukor
citromsav
nátrium benzoát
fokhagyma – üvegenként 3 gerezd egészben, meghámozva
szegfűszeg és szegfűbors üvegenként 3-4 darab


Üvegeknek 1700 ml-es csavaros tetejűt használtunk és ebből a mennyiségből 6 üveg lett + 3 kisebb, 700 ml-es.

A só és cukor mennyiségét nem tudom igazán megadni...... az egyéni ízlés alapján kell ízesíteni, nagyjából azt az ízt állítottuk be, ahogy a fejes salátához is szoktuk.

A szilvát megmostuk hideg vízben, a szárakat ollóval megrövidítettük (amelyiken volt). Az előzőleg alaposan kimosott üvegekbe először 2 -2  gerezd fokhagymát tettünk, majd a szilvákat egymás után, lehetőleg minél szorosabban, a helyet a legjobban kihasználva.



Amikor megteltek az üvegek, a tetejére ment még 1 -1  gerezd fokhagyma és a szegfűborsok és szegfűszegek.
A lé közben elkészült. Az üvegeket tepsibe állítva fokozatosan feltöltöttük a lével és mentek a száraz dunsztba másnapig.


 *************************************************************

Közben eltelt majd' 2 hónap, ideje volt felbontani és megkóstolni egyet. Nem csalódtunk, nagyon jó lesz ez majd ősszel-télen sült húsok kísérőjeként.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése