Történt egyszer, jó sok éve, hogy
eltettünk ecetes szilvát, néhány üveggel. Ízlett, finom volt nagyon, de egy
üveg valahogy elkeveredett és elfelejtődött.
Amikor előkerült, kíváncsian bontottuk fel és valami csodálatos ízbomba,
szinte zselés állagú lé került elő az üvegből. El is dőlt nyomban, hogy az idén
teszünk el újra.
Hozzávalók:
8 kg szilva - ez közepes méretű
zöld húsú volt
4 – 4,5 liter víz
só
½ liter fehérbor ecet
cukor
citromsav
nátrium benzoát
fokhagyma – üvegenként 3 gerezd
egészben, meghámozva
szegfűszeg és szegfűbors
üvegenként 3-4 darab
Üvegeknek 1700 ml-es csavaros
tetejűt használtunk és ebből a mennyiségből 6 üveg lett + 3 kisebb, 700 ml-es.
A só és cukor mennyiségét nem
tudom igazán megadni...... az egyéni ízlés alapján kell ízesíteni, nagyjából
azt az ízt állítottuk be, ahogy a fejes salátához is szoktuk.
A szilvát megmostuk hideg vízben,
a szárakat ollóval megrövidítettük (amelyiken volt). Az előzőleg alaposan
kimosott üvegekbe először 2 -2 gerezd
fokhagymát tettünk, majd a szilvákat egymás után, lehetőleg minél szorosabban,
a helyet a legjobban kihasználva.
Amikor megteltek az üvegek, a
tetejére ment még 1 -1 gerezd fokhagyma
és a szegfűborsok és szegfűszegek.
A lé közben elkészült. Az
üvegeket tepsibe állítva fokozatosan feltöltöttük a lével és mentek a száraz
dunsztba másnapig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése