Nemrégiben fedeztem fel ezt a
fajta bablevest, amit fejtett vagy száraz babból is elkészíthetünk. Jóval könnyebb
műfaj, mint a klasszikus csülkös, igazi vonzerejét a tálalási mód adja, reszelt
parmezánnal megszórt pirítóssal ágyazunk meg neki.
½ kg fejtett bab vagy szárazbab
(utóbbi egy nappal korábban beáztatva)
1 dobozos darabolt paradicsom
vagy ½ liter paszírozott paradicsom
zöldségleves
2 – 3 gerezd fokhagyma
vöröshagyma krém vagy lilahagyma
babérlevél
kakukkfű
bazsalikom bőségesen (igazán jó
majd a friss levelekkel lesz)
petrezselyem, mert ebből éppen
volt friss itthon
só
pici cukor
pirítós
reszelt Parmezán vagy Grana
Padano
A babot só nélkül, babérlevéllel
és 1 gerezd egészben hagyott fokhagymával majdnem készre főztem. A babnál is
bevált a só nélküli előfőzés, tényleg kevésbé keményedik meg a héja.
Másik edényben olivaolajra dobtam
a vékonyra szeletelt fokhagymát és vöröshagyma krémet. Gyors keverés után már
ment rá a paradicsom. Fűszereztem a
szárított zöldfűszerekkel, majd sóval és a cukorral beállítottam az egyensúlyt.
Beletettem a majdnem puha babot
és a bab főzőlevével felöntöttem. A babérlevelet is áttettem bele. Még egy jó
negyed órát főztem a paradicsom miatt is, meg a babnak teljesen meg kellett
puhulnia.
A tálalási ceremóniához először
is megpirítottam két kicsi szelet jóféle kenyeret. Lereszeltem a Grana
Padanoból egy keveset nagyon finomra. A tányérba tettem a kenyereket, rájuk
szórtam a sajtot és rámertem a forró levest. A sajt megolvadt, a kenyér pedig
„megitta” a lé nagyrészét. Különleges és finom volt.
Nahát! Ki gondolná? És milyen jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés