ráadásul duplán sárgabarackos,
sőőőt, kajszibarackos. Az első körben megvett hozzávaló barack még túl kemény
volt ahhoz, hogy a süteményre kerüljön, így egy friss gyors dzsem lett belőle.
Újabb, még zamatosabb barack a süteményre, a dzsem pedig mellé a tányérra – így
lett tökéletes.
20 dkg liszt (búza finom és
tönkölyliszt fele-fele arányban)
csipetnyi só
½ sütőpor
3 tojás
5 dkg puha vaj
1 teáskanál házi vanilia kivonat
10 dkg porcukor
8 dkg kristálycukor
1 evőkanál holland kakaó (vagy 2
ek. a gyengébbikből)
40-50 dkg kajszibarack
1 marék pirított zabpehely
a dzsemhez kimagoztam és négybe
vágtam a megmosott sárgabarackokat. Tűzálló tálba tettem, 1 kis darab fahéjjal, 1
csillagánizzsal és 1-2 teáskanál vaniliás cukorral. Mikrosütőben 4-5 percig
hagytam összeforrni. Amikor kicsit kihűlt, leszedtem a héjakat.... ezek le is
váltak így nem volt nehéz. Ekkor belekevertem egy kevés jóféle barackpálinkát
is, ami még kiemelte az ízeket. A dzsemet aztán hűtőbe tettem. Így készítve
fantasztikus, szirupos darabos „lekvárunk” lesz percek alatt. Ez nem áll el
hosszan, de nem is szokott sokáig tartani.
A süteményhez a tojásokat
szétválasztottam, a sárgáját a porcukorral, vajjal, vaniliával kikevertem. A
liszteket a sóval, sütőporral és a kakaóval elkevertem. A fehérjét először
magában, majd a kristálycukorral kemény habbá vertem. Ebbe forgattam bele a
vajas sárgáját, majd a lisztes keveréket.
Kivajazott és lisztezett kis
tepsibe 20-22 cm-ebe simítottam a masszát, majd rászórtam a zabpelyhet és a
tetejére tettem a feldarabolt sárgabarackot. Itt jobb, ha kicsit még keményebb
a barack, de szerintem ez aszalt barackkal is működni fog.
200ºC fokra tettem be sülni alsó felső állásban, de 10 perc után
visszavettem a hőfokot 170-180ºC
fokra. Összesen 40-45 perc kellett neki (tűpróba!!!)
Hagyni kell teljesen kihűlni,
akkor szépen szeletelhető. A barack a tetején szinte lekvárrá válik ☺ Felszeletelve csíkokra tányérra
tettem és rá- mellé adtam a zamatos dzsemből is. Egy kevés porcukor még mehet
rá, ha nem elég édes. Mennyei !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése