amit nagyon nagyon köszönök Évinek, mert fantasztikusan finom. Igyekeztem a hozzávalókat csak annyira
magyarítani, amennyire muszáj volt. Nílusi sügérre esélyem sem volt pl. de a
helyette felhasznált afrikai harcsa tökéletes választásnak bizonyult. Volt
néhány kisebb darab filé itthon, abból készült ez a csodás étel.
kb. 20 - 25 dkg afrikai harcsa filé
1 karika sóban eltett citrom (szintén Évitől a recept ☺ )
ennek hiányában friss citrom
2 nagy gerezd fokhagyma
1 -2 db sárgarépa
1 -2 db sárgarépa
1 piros kaliforniai paprika
1 hegyes közepesen erős paprika
1 szárított piros chili + chili
pehely
2 mokkáskanál őrölt piros
fűszerpaprika
só
frissen őrölt fekete bors
szárított korianderlevél
friss petrezselyem
repce olaj 25-30 ml
csipetnyi kurkuma
Első lépésként pácoltam a
halszeleteket már a főzés előtt 1 órával. A sóban eltett citromkarikát
szétszedtem és azzal jól bedörzsöltem a halat. Őröltem rá borsot és még egy
kevés sót. Ha friss citromunk van, annak a leve + só + bors kell a páchoz.
A fokhagymát vékony szeletekre
vágtam, a paprikákat és a sárgarépát pedig hosszú csíkokra. Egy kevés olajon
megfuttattam az egyik gerezd fokhagymát és rögtön rátettem a répát és a
paprikát. Összepirítottam egy kicsit, sóztam, majd a koriander levél és a
felaprított petrezselyem egy részét is hozzátettem.
A halakat elhelyeztem a tetejére
egy sorban (akkora edény legyen, hogy elférjenek). A repceolajat egy kicsit megmelegítettem,
beletettem a kurkumát és egy csipet pirospaprikát, majd a halakra öntöttem. A
tetejére pedig a maradék fokhagyma szeletek kerültek.
Ezután öntöttem fel vízzel úgy,
hogy a vizet óvatosan az edény falánál adagoltam, hogy ne mossa le az olajat a
halakról. Sóval és borssal beállítottam az ízeket, majd fedő alatt
felforraltam. Rászórtam a maradék koriander és petrezselyem zöldet és fedő
nélkül lassú tűzön kb. ½ óra alatt késze főztem. Kevergetni nem szabad, óvatos
rázogatással és egy kanállal kell a halakra időnként a szaftból juttatni.
Csodaszép! Finom és különleges lehet.
VálaszTörlésKöszönöm :)
TörlésGartulalok Gabi, szepseges lett :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen és külön köszönet a receptért Évi :)
TörlésTegnap olvastam a Matyi Èva marokkói hal receptjét. Elkértem Töle és közben eszembe jutott, hogy ezt a receptet már Nálad is láttam. Valahogy eddig elfelejtettem, pedig annyira szép szines gusztusos. Igy a jövö heti menüben szerepelni fog.
VálaszTörlésIgen, ez Évi receptje minimális eltérésekkel (annyi kell is :D ) Imádom, remélem ízleni fog :)
Törlés