boldog tulajdonosa lettem egy ½
kiló sárga lencsének ☺ Nem
annyira nagy dolog ez, de nekem igen, mert imádok minden féle újdonságot
megkóstolni. A lencséket nagyon szeretem, minden fajtája bejött eddig. Első
receptként egy mediterrán zöldfűszeres könnyed egytál étel készült belőle
gesztenyével, paradicsommal. Pont ehhez a szép, őszi napocskás időhöz illő.
Hozzávalók:
12 – 13 dkg sárga lencse
1 nagyobb paradicsom
1 zacskó (10 dkg) sült gesztenye
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém
1 nagy babérlevél
zöldség alaplé kb. ½ liter
vegyes „olasz” zöldfűszerek
(oregánó, rozmaring, kakukkfű)
friss petrezselyemzöld
friss kakukkfű a végén
só
frissen őrölt feketebors
pár szem rózsabors mozsárban
összetörve
A lencsét nem biztos, hogy kell,
de én azért beáztattam előző este. Így emberibb idő alatt lett kész.
Olivaolajon megfuttattam a
hagymakrémet és a vékonyra szeletelt fokhagymát, felöntöttem a zöldségleves egy
részével és beletettem a lencsét. Babérlevél, rózsabors, száraz zöldfűszerek és
a feketebors, só is belekerült és fedő alatt főztem. Ahogy a lencse felszívta a
folyadékot, pótoltam.
Közben a paradicsomot forrázás
után meghámoztam, apró kockákra vágtam. Amikor már majdnem jó volt a lencse,
beletettem a paradicsomot is. Végül a gesztenyék következtek, melyeket csak
félbevágtam.
A végén addig forraltam, már fedő nélkül, hogy a kívánt sűrű állagot elérje. Tálalásnál megszórtam a friss zöldekkel. Kiváló vegetáriánus főtétel egy pitával vagy akár pirított tortillával is. De hússal is ehetjük, ahhoz köretnek kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése