Csehországi kirándulásaink
alkalmával ismerkedtünk meg ezzel a klasszikus cseh specialitással, melyet
azóta is emlegetünk és a Ház Ura most megcsinálta a család legnagyobb
megelégedésére. Étlapon ezt „Hovézi
svicková na smetane”
néven találjuk és már a nyers fordítás is megtévesztő, mert nem bélszínből
készül és maximum a kóbor turisták kedvéért tesznek rá tejszínhabot ☺. Igazából
csak a mártást ízesítik, sűrítik többek között tejszínnel.
De nézzük a receptet:
Végy egy szép Stefániát, minimum 1,5 kg. legyen (de ha többől készíted
az is el fog fogyni), hártyázd le és minimum 3 napra tedd a vadas jellegű
ételeknél megszokott páclébe, melyet előtte 7-8 percig forralsz, hogy a
zöldségek félig megpuhuljanak és az ízüket kiadják (4 sárgarépa, egy szép
paszternák, 2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd foki, 3-4 babérlevél, mozsárban
megtört koriander, szegfűbors, borókabogyó összesen egy evőkanálnyi és valami
finom balzsamecetből annyi, hogy finoman pikáns legyen).
A tett reggelén vedd ki a húst a pácból, szárítsd kicsit le, szórd meg
bőséggel frissen őrölt fekete borssal sóval, szórd meg liszttel és egy
sütőedényben (vagy egy lábasban) nagyon
felforrósított zsírban oldalanként 2-3 percig pirítsd, hogy a hús kérget kapjon
és ezáltal lezárd a pólusokat elkerülendő a későbbi kiszáradást. Ha a húst körbepirítottad vedd
ki a zsiradékból, tedd az edény aljára a
pácléből az összes zöldséget, tedd rá a húst, öntsd fel kb. 2 dl. páclével és
1-2 deci száraz vörösborral és tedd a kb. 160 fokra beállított sütőbe kb. 2
órára.
Amíg a hús párolódik el lehet készíteni a mártás alapját mely csak
látszatra bonyolult, de nem nagy ügy: kb. 5 dkg vajon piríts barnára 1 dl
kristálycukrot és ha szép karamell színt vesz fel öntsd fel egy kis páclével és
oldd fel benne.
Egy másik kislábasban egy evőkanálnyi zsíron piríts meg két púpozott
evőkanálnyi paradicsompürét és ezt is öntsd fel páclével, majd forrald össze a
karamellel és tedd félre.
Amikor a hús elkészült vedd ki az edényből és alufóliával letakarva egy
tányéron pihentesd, az edény alján visszamaradt zöldségeket – egy kevés
páclével felöntve – turmixban pürésítsd, majd öntsd hozzá a
paradicsomos-karamellás alapot, tégy bele kb. 2 dl, tejszínt, kóstolgatással
állítsd be az ízeket és kiforralás után lehet tálalni.
Igazából knédlivel az igazi, ami Sturovoból (Párkány) vagy Komarnoból
könnyen beszerezhető. De házilag sem ördöngösség, itt egy egyszerű recept hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése