van nekem egy kedvenc német
nyelvű szakácskönyvem (Spargel & Rucola)
amit így tavasz tájt rendszeresen forgatok. Spárga és rukkola receptek
vannak benne. Egy kicsit többnyire azért eltérek a receptektől, ahogy mindig,
de az alap ötlet most is onnan érkezett.
jókora adag rukkola
1 dl illatos fehérbor (Irsai
Olivér pl.)
1 nagy krumpli
zöldség- vagy húsleves alaplé
póréhagyma vagy más, lágyabb
hagyma
só
frissen őrölt feketebors
Nagyon egyszerű a történet, a
lényeg annyi, hogy a rukkola ne legyen megfőzve, az csak a legvégén kerül bele,
hogy megőrizze vitamin tartalmát és szépséges zöld színét.
Olivaolajon megfuttattam az
apróra vágott hagymát, rádobtam a felkockázott krumplit (érdemes kicsire
kockázni hogy hamarabb elkészüljön), átkevergettem egy pár percig és ráöntöttem
a bort. Abban párolódott, végül a zöldséglevessel felöntöttem. Addig főztem,
amíg a krumpli megpuhult.
Közben a rukkolát előkészítettem.
Ha mosott, akkor semmi teendő, ha nem, akkor meg kell mosni és kicsit
leszárítani.
Amikor a krumpli már puha volt, félretettem,
hogy kicsit hűljön. Az egészet beleöntöttem a turmixgépbe és jó sokáig
pörgettem. Végül a nyers rukkolát hozzáadtam és símára turmixoltam.
Frissen őrölt feketeborssal
megszórtam és jóízűen bekanalaztam. Tehetünk bele krutonokat, egyéb ropogós
dolgokat is.
Végül pedig.... ha marad másnapra
is, akkor a változatosság kedvéért behabarhatjuk egy kevés tejföllel. Ha újra melegítjük,
akkor már nem lesz ennyire zöld, de az íze ugyanolyan finom marad. A fehérbor
nagyon kell neki, kiemeli a mustáros ízt. Nekem nagyon bejött.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése