Régi vágyam volt egy hosszúkás
pitesütő forma. Mert csak ☺,
mert más, mint a kerek és könnyebben tárolhatók a négyszög alakú szeletek, mint
a körcikkek. Lett végül és éppen ideje volt felavatni. A quiche (kis), vagy
pite nagy kedvenc, rengeteg féle töltelékkel készülhet és hidegen-melegen
egyaránt nagyon finom. További quiche receptek itt találhatók.
12-15 dkg lisztkeverék
(finomliszt + tönköly teljes kiőrlésű)
1 púpozott evőkanál sertészsír
½ mokkáskanál sütőpor vagy
szódabikarbona
½ mokkáskanál só
kevés citromlé (ha
szódabikarbonát használunk, akkor ez mindenképpen kell)
3 – 4 evőkanál tejföl
Ez nem a klasszikus francia
quiche tésztája, de én jobban szeretem, mint a csupa vajas tésztát. Előző nap
összeállítom, de pár órát mindenképpen pihentessük.
Töltelék:
1 fej brokkoli rózsáira szedve és
blansírozva (nem fér mind bele)
1 egész tojás
kb. 2 dl tejföl
5 dkg kékpenészes sajt
snidling
tárkony
só
frissen őrölt bors
A tésztát kinyújtottam, kibéleltem
vele a formát, sütőpapírt tettem rá, majd a szokásos tengeri kavics
nehezékeimmel kibélelve elősütöttem 180ºC
fokon légkeveréssel 10 + 5 percig. 10 perc után levettem a köveket és
pirítottam még 5 percig.
Közben készült a töltelék: a
tojást felvertem (előtte egy cseppet tegyünk félre, ezzel kenjük a tésztát,
mielőtt megy rá a feltét), belereszeltem a kéksajtot, ment bele a tejföl és a
fűszerek, majd az egészet összekevertem.
A lecsepegtetett és minél jobban
víztelenített brokkoli rózsákat kettévágtam és vágott felületükkel felfelé a
fehérjével bekent tésztaágyra tettem. Leöntöttem a tejfölös masszával és
visszatoltam a sütőbe.
180ºC fokon légkeveréssel 45 percig sütöttem. Figyelni kell, meg ne
égjen, de meg kell hogy szilárduljon a közepe is.
A piteformám kivehető aljú, így a
forró pitét két stampedlis( !! ☺) pohárra
állítva jól tudtam hűteni, mert az oldalait így el lehetett távolítani. Ez
részlet kérdés, de a lényeg, hogy hagyjuk legalább langyosra hűlni, akkor már
szépen szeletelhető.
Az eredmény egy ropogós – omlós
tésztában lévő krémes ízletes csoda.
Nagyon gyönyörűséges, mint minden ami kikerül a kezeid közül. Egy ilyen sütővel szemeztem már régebben, de az Én koromba ez már rossz befektetés lenne.
VálaszTörlésköszönöm, örülök, hogy tetszenek a bejegyzések :)
TörlésNagyon guszta és szeretjük a kék sajtos ételeket! Hol vetted a formát, nekem is jól jönne. 🙂
VálaszTörlésköszi :)
TörlésNémetországból való..... de talán van itt is