Először kekszre gondoltam, amikor
megvettem a darált mandulát, de végül – a diós kalács mintájára – a kelt
mandulás kalács mellett döntöttem. Nem bántam meg, a foszlós, lágy tészta a
pirított mandula aromájával páratlan élmény volt.
40 dkg liszt (30 dkg finomliszt +
5 dkg rétesliszt + 5 dkg fehér tönköly liszt)
1 kávéskanál kristálycukor
4 gramm só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
4+4 dkg vaj
10 dkg őrölt mandula
10 dkg kristálycukor
A korábbiaktól eltérően egy
kicsit más sorrendben készítettem a tésztát. A tejet felmelegítettem és beledobtam
a fele mennyiségű vajat, megvártam, amíg felolvadt benne. Ekkorra kb. olyan
hőfokra hűlt, hogy beletettem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam
felfutni.
A liszteket a sóval elkevertem. A
felfutott élesztős tejes vajas keverékbe beletettem az elkevert tojássárgáját
és ezt az egészet a lisztkeverékhez öntöttem, miközben a dagasztógép dolgozott.
Alaposan kidagasztottam (kb. 10 perc), majd kézzel is dagasztottam, amíg
ruganyos, „élő” tésztát nem kaptam. Ekkor 50ºC fokos sütőbe tettem folpackkal letakart üveg tálban kelni.
Amíg a tészta kelt, az őrölt
mandulát száraz serpenyőben világosbarnára pirítottam. Amikor kihűl,
összekevertem a kristálycukorral.
Fél óra alatt hatalmasra kelt a
tésztám, ekkor munkalapra borítottam, átgyúrtam és ketté osztottam.
Megolvasztottam a vaj másik
felét, megkentem a vékonyra nyújtott tésztalapokat és rászórtam a cukros
mandulát. Mindkettőt feltekertem, végül a két rudat összefontam.
Kivajazott formába (English cake
forma, vagy hosszúkás kenyér forma) tettel és további 20-30 percet hagytam
pihenni, kelni. Ki is töltötte a formát végül. Ekkor megkentem a tojás
fehérjével és minden második fonatot megszórtam mákkal.
A 190ºC fokra előmelegített sütőbe tettem alsó-felső állásban, majd 10
perc után kicsit lejjebb vettem a hőfokot, 170-180 C fokra. Összesen 35-40 perc
kellett neki, hogy szépséges ropogós héjúra süljön.
Óh, ez csodálatos lett, le az összes kalappal!
VálaszTörlésköszönöm :)
Törlés