Kaptam egy új wok serpenyőt, egy
pont nekünk való méretű, 24 cm-est ☺
Fel kellett avatni és ilyen ételt nagyon régen nem csináltam. Talán a megfelelő
edény hiányzott hozzá? Lehet, de a lényeg az, hogy most eljött az idő.
1 nagy fél tanyasi csirkemell
filé (vagy 2 kisebb)
1 doboz natúr lében eltett bébi
kukorica
1 kisebb doboz felkockázott
ananász konzerv
maréknyi fagyasztott zöldbab
(vagy bármi más, ami zöld, lehet paprika is)
3 újhagyma
1,5 dl passzírozott paradicsom
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 gerezd fokhagyma
kevés ketchup
méz
világos szójaszósz
rizsecet, vagy más, max. 6%-os
ecet
frissen őrölt fekete bors
szecsuáni bors
chili ízlés szerint
kukorica keményítő
A lényeg az előkészítésen van, mert olyan gyorsan készül és kell folyamatosan
foglalkozni vele, hogy másképp nem megy.
A csirkemellet előző nap
felkockáztam és fekete borssal, fokhagyma granulátummal összeforgattam. A bébi
kukoricát feldaraboltam, az újhagymát szintén, a zöldbabot is kis tálkában
odakészítettem.
A mártáshoz a passzírozott
paradicsomhoz hozzáreszeltem a gyömbért és a fokhagymát, majd 10 percig
forraltam. Amikor kihűlt, ízesítettem a ketchuppal, mézzel, szójaszósszal,
chilivel, rizsecettel. Arányokat nem tudok írni, de egyensúlyban kell lennie a
4 íznek. Kóstolgatni kell és egyszer csak összeáll.
A wokba 2-3 evőkanálnyi olajat
öntöttem (magas égés hőmérsékletűt használjunk lehetőleg) és az előzőleg egy
kevés keményítővel átforgatott, sózott csirkemell kockákat 2 részletben pár
perc alatt megsütöttem. Félretettem őket és a maradék olajon dobálva-rázva
megsütöttem a hagymát, kukoricát, ananászt és a zöldbabot is. Ez is csak pár
perc, mindennek ressnek kell maradnia. Visszatettem a csirkemell kockákat és
azokkal is átforgattam.
Végül ráöntöttem a kikevert
mártást és még egy decinyi ananász lével elkevert 1 kiskanálnyi keményítővel
sűrítettem rajta.
Ekkor már csak összerottyantottam
és tálaltam. Szegfűszeggel és szegfűborssal illatosított fehér basmati rizzsel
és a hagyma zöldjével lett teljes az élmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése