Bármilyen hihetetlen is, egyben
sült csirke ritkán készül nálunk és a blogon sem szerepel egyetlen variáció sem
erre a témára. Ezt pótolandó jöjjön most egy vajjal kenegetett, naranccsal,
rozmaringgal ízesített jószág vele sült „lapozós” burgonyával.
1 egész tanyasi csirke (1,5 – 1,8
kg-os)
5 – 8 dkg vaj
1 ág rozmaring
1 narancs
1 citrom
só, frissen őrölt bors
különféle zöldfűszerek
(provence-i keverék pl.)
granulált fokhagyma
kisebb méretű burgonyák
A vajat kikevertem sóval,
fokhagyma granulátummal, borssal és a zöldfűszerekkel és alaposan
belemasszíroztam a szárazra törölt csirkébe kívül, belül. A mellnél és a
combnál a bőr alá is kentem. A fűszervaj egy részét meghagytam, nem kell az
összeset rákenni. A csirke hasüregébe négybe vágott citromot és rozmaring ágat
tettem, végül a combok végeit zsineggel összekötöttem.
A meghámozott burgonyákat két
vágódeszka közé tettem a pultra és nagyon vékonyan, kb 1 mm-es szeletekre
vágtam a deszkákon. Így a deszkák közötti rész egyben maradt, a többi pedig
könyv szerűen „lapozható” lett. A lapok közé óvatosan olivaolajat kentem,
sóztam, borsoztam egy kicsit.
Egy magas falú sütőedényt
kikentem vékonyan libazsírral, rátettem a csirkét mellével felfelé és mellé
pakoltam a négybe vágott narancsot és az előkészített burgonyákat.
180ºC fokon sütöttem kb. 1 órát, de hústűvel meg kell szúrni az
állatot a combcsontnál próbaképpen, hogy biztosan át legyen sülve. Az utolsó 15
– 20 percben a maradék vajjal időnként megkentem a bőrét, hogy szép ropogósra
sülhessen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése