2014. január 14.

Karikás perecek

Hódmezővásárhelyről származik ez a recept, valamikor kemencében sült, jóféle házi zsírral és sok szeretettel, türelemmel készült. Ma is csak így érdemes nekiállni… nem gyorsítható, nem gépesíthető, minden karikát egyedileg kell megformázni.


Hozzávalók:

50 dkg liszt (25 dkg rétesliszt + 25 dkg finomliszt)
10 – 12 dkg zsír
2,5 dkg élesztő ½ dl tejben pici cukorral felfuttatva
1 egész tojás
18 – 20 gramm só
annyi tejföl, hogy gyúrható legyen

A tésztát összeállítjuk, jól kidolgozzuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk. Kb. 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra felvágjuk és a csíkokat egyenként megsodorjuk, majd összekapcsoljuk, hogy karikákat kapjunk. Ezt hívom én bögyörőzésnek J  A tetejét megkenjük tojássárgájával és 190ºC-on légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.





A tésztában nincsen semmi különös, érdekességét a kézzel készült karikák jelentik, melyek között bizonyosan nem találunk 2 tökéletesen egyformát.
Sosem felejtem el, amikor nagymamám a frissen kisült karikákat fakanál nyelére felfűzve hozta kóstolni .


2 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ez a recept, és milyen gyönyörű mosolygósak lettek! Ügyes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg mosolyognak :) Mert ezeket mosolyogva készíti az ember, szépen, nyugisan, másképp nem is lehet :)

      Törlés