Igazi őszi ételre vágytam, mind
ízben, mind színekben. Ráadásul a hűtőben is hevert néhány alapanyag, ami
önmagában kevés volt, de ahhoz elegendő, hogy együtt némi rizottórizs
társaságában egy gazdag, szemet – lelket gyönyörködtető ebéd kerekedhessen ki
belőlük.
Hozzávalók (2 - 3 adag):
1 bögre (2,5 dl) kerek szemű rizottó rizs
kb. 1 liter alaplé (húsleves,
zöldségleves)
1 db sárgarépa
½ szál kolbász (itt Dárdás
lángolt kolbász)
10-15 dkg előre lepirított gomba
1 dl száraz fehér bor
2-3 dkg Gorgonzola sajt
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kicsi fej vöröshagyma vagy 1
teáskanál vöröshagyma krém
kakukkfű
friss snidling
petrezselyem
színes bors
só
Előkészületek:
A felszeletelt gombát – ha
nincsen előre elkészítve – kevés zsiradékon szotírozni kell (zsírjára sütni)
csak egy kis sóval és borssal.
Az alaplébe (leveskocka akár)
beletehetjük az esetleges maradék leveszöldséget. Itt 1 szál fehérrépa volt,
ami dúsította.
A sárgarépát felszeleteltem és a
mikróban 1-2 perc alatt egy kevés olivaolajjal megcsepegtetve, sóval, kis
chilivel megszórva előpároltam. Úgy tapasztaltam, hogy a rizottóban a rizsen
kívül semmi más nem tud megpuhulni ☺
A kolbászt pedig megszabadítottam
a bőrétől és felkarikáztam.
A kolbászkarikákat egy kis
olivaoljaon megpirítottam, ki is engedték a szép színű zsírjukat. Ekkor ment
bele a vékonyra szeletelt fokhagyma és a vöröshagyma krém. Éppen csak kevertem
rajta kettőt és beleszórtam a rizst, ezzel is kevertem, amíg minden szemet be
nem vont a zsiradék. Ekkor ráöntöttem a fehérbort.
A bort pillanatok alatt felszívta
a rizs és innentől kezdve már a merőkanalanként adagolt alaplével főztem
tovább.
Egy kevés kakukkfüvet és frissen
őrölt borsot adtam hozzá.
Amikor a rizs már nagyjából
megpuhult, beletettem a gombát és a sárgarépát is. Mielőtt teljesen elkészült,
az utolsó percekben adtam hozzá az apróra vágott petrezselymet és snidlinget.
Vaj és parmezán helyett most egy
kevés Gorgonzola sajttal gazdagítottam a rizottót. Ez különösen jó lépésnek
bizonyult – selymes, különleges ízvilágú végeredményt kaptam.
Pontosan erre vágytam, gazdag,
lágy selymes, igazi ízbomba lett.
Ó, de finom lehet! Szinte érzem az ízét! :)
VálaszTörlésHúh, ez aztán finom lehet, minden kedvemre való benne! :)
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg jó kis összeállítás :)
VálaszTörlés