PPP azaz padlizsán - paradicsom - parmezán! Nagyon szeretem a padlizsánt és
különböző formában szeretem kipróbálni is. Valahol valamikor ettem egy nagyon
finom padlizsános-paradicsomos tésztát, nagyon jó emlékek maradtak róla. Ezt
próbáltam most reprodukálni. A olasz tésztaételek egyszerűsége és ízgazdagsága
ez esetben is lenyűgöző.
25 dkg durumtészta (most fussili
lunghi bucati)
1 közepes méretű padlizsán
2 paradicsom
1 hegyes erős paprika
1 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt színes bors
Parmezán vagy Grana Padano
A padlizsánt meghámoztam és
felkockáztam. Egy serpenyőt csak kikentem oliva olajjal és abban pirítottam meg
a padlizsán kockákat. Ha némelyik odakap, az csak jót tesz az ízének. Így nem
kellett a sütőt bekapcsolni, mégis rendesen megsültek. A lényeg, hogy NE
öntsünk alá olajat, mert végtelen mennyiséget képes magába szívni a padlizsán,
a végén ehetetlenné válik a tocsogó olajtól.
A megsült padlizsánt félretéve a
serpenyőbe most öntöttem egy kevés oliva olajat és beletettem a vékonyra
szeletelt fokhagymát és néhány karikát az erős paprikából. Ha nagyon erős, akkor az ere nélkül, de ez éppen megfelelő erősségű volt.
Kicsit pirítottam csak, aztán
ment is rá a hámozott, felkockázott paradicsom. Ezzel sem főztem sokat,
hozzátettem a sült padlizsánt és most hagytam egy kicsit összefőni az ízeket.
A tésztát lobogó sós vízben al
dentére főztem. A főzővízből 1-2 evőkanállal adtam a paradicsomos mártáshoz.
A leszűrt tésztát ezután a
mártásba borítottam, az egészet jól összeráztam – kevertem és azonnal tálaltam.
A tányéron még igény szerint
borsozható, de a reszelt parmezán jellegű sajt semmiképpen nem hiányozhat a tetejéről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése