Egy egyszerű kefíres kevert
tészta kicsit megbolondítva. A kefírben olyan anyagok vannak, amiktől különösen
finomak lesznek a kevert tészták. Ez a recept ráadásul még mérleget sem
igényel, egy normál pohárral mindent ki tudunk adagolni. A tetejére pedig
idénygyümölcsök ezerrel ☺ tetszés
szerint.
A recept régi, gyerekként sokszor ettünk ilyet. Többnyire meggyel, de
csak a fantázia szab határt. A mák pedig csak ráadás, mert a mákos golyóknál bebizonyosodott, hogy a citrom a mákkal fantasztikus. Ki is hagyható belőle
természetesen, ha valaki nem szereti vagy éppen nincs kéznél.
Hozzávalók: (1 pohár = 250 ml)
1 egész tojás
1 pohár kaukázusi kefír vagy joghurt
1 pohár kristálycukor
½ pohár semleges olaj (repce pl.) vagy olvasztott vaj / margarin
2 pohár liszt (fele búza finom, fele tönköly finom)
½ sütőpor
1 csapott mokkáskanál só
1 csomag vaniliás cukor
½ citrom leve
1 citrom reszelt héja (lime is mehet, ha van kéznél)
2 evőkanál darált mák
50-80 dkg gyümölcs (magozott meggy, sárgadinnye, barack stb)
A meggyet kimagoztam, a sárgadinnyéből pedig karalábé vájóval kis
gömböket vájtam ki.
Először a tojást jól kikevertem a cukrokkal, majd hozzáadtam az
olvasztott - ez esetben - vajat is. A masszába reszeltem bele a citrusok héját is. Ezután
a kefír következett, azzal is jól kikevertem.
Egy másik tálban összekevertem a liszteket, a sót, a sütőport és a
mákot, majd ezt a keveréket kanalanként a masszához adagoltam. Legvégén adtam
hozzá a citrom levét. Símára kevertem és már kész is volt a tészta. Az illata
már így nyersen is ígéretes volt.
Egy 20x30 cm-es sütőedényt kivajaztam és liszteztem. Ebbe simítottam
bele a masszát. A tetejére kerültek a lisztbe kicsit beleforgatott gyümölcsök.
Alsó-felső állásban sütöttem 200ºC-on kb. 10 percig. Ekkor kezdett
emelkedni, a hőfokot 180ºC-ra csökkentettem és még 50 percet adtam neki.
Tűpróbával ellenőriztem és így alakult ki a végső idő. A vége felé érdemes 5-5
perccel növelni a sütési időt és mindig ellenőrizni.
Nagyon-nagyon finom lett, mind az ízeket, mind az állagát tekintve. A
sárgadinnye szinte kivirult, ízei megtöbbszöröződtek. A mák pedig különösen jót
tett neki.
Csak ajánlani tudom ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése