Annyira egyszerű, és ezer féle
ízben készíthetjük. 1 óra alatt elkészült a képen látható adag és már a konyha
is rendbe rakva. Semmiség.... Ilyenkor karácsony előtt mindenütt lehet kapni már
darálva a háztartási kekszet. De ha ez nincs, akkor sem túl nagy munka
ledarálni, egy hagyományos diódarálóval, de gondolom az aprítógépek is
megbirkóznak a feladattal.
Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
csipet só
6 púpozott evőkanál porcukor
ezeket alaposan összekevertem és
nagyjából ketté osztottam. Innentől válik ketté a dolog...
Kakaós rumos
A porcukros kekszhez hozzátettem
kb. 5 dkg vajat, 1 púpozott evőkanál átszitált holland kakaóport (nem az
instantot!) és elkevertem. Néhány evőkanál rumos meggylével és szükség szerint
még néhány evőkanál tejjel állítottam be a kívánt állagot. Össze kell állnia a
végére. Kézzel kell összedolgozni, hogy a vaj is meg tudjon egy kicsit olvadni.
2 – 2,5 centis golyókat formáztam a masszából és kókuszreszelékbe forgattam,
majd bonbon kapszlikba tettem őket.
Diós lekváros
a kekszes száraz alap másik
feléhez 3-4 dekagrammnyi darált diót kevertem, majd ebbe is ment az 5 dkg
vaj. 2 evőkanál sárgabarack lekvárt egy
löttyintésnyi barackpálinkával elkevertem, ezt is a keverékbe tettem. Végül még
egy kevés narancslével állítottam be a kellő nedvességet. A kidolgozás
ugyanúgy, mint fent. Ezeket a golyókat kakaós kristálycukorba forgattam és úgy
tettem a kapszlikba.
Amilyen egyszerű, annyira finom
és ebben a formában elegáns desszert, ami bárhol megállja a helyét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése