A hókifli és a mákos gyűrű
ikertesói ☺ De mégis mások, jóféle,
igazi szilvalekvárral töltve. Nem is igazán kiflik, mert csak félbehajtottam
őket. Ezeket a süteményeket régen disznózsírral készítették, amit ma is érdemes
megtenni. Ezt a fajta omlósságot semmi más zsiradékkal nem lehet elérni.
40 dkg liszt (lehet tönköllyel keverni, én szoktam kb. 1/3 rész tönköly
legyen)
15 dkg hideg sertés zsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl
kemény, sűrű szilvalekvár
porcukor a forgatáshoz
A tésztának pihennie kell, legalább néhány órát, de a legpraktikusabb
előző nap összeállítani és hűtőbe tenni. Robotgéppel elmorzsoltam a tejföl
kivételével a hozzávalókat, végül a tejfölt is hozzáadtam kanalanként, amíg
össze nem állt a tészta. Nem szabad nagyon gyömöszölni, ha összeállt, mehet is
folpackban a pihenőbe.
Pihentetés után kinyújtottam a tésztát 3 mm körüli vasragságra (nagyon jól, könnyen lehet vele
dolgozni), 8-9 cm körüli köröket szaggattam ki belőle, melyeket egy-egy kiskanál
szilvalekvárral megtöltöttem. Félbehajtottam őket és mentek a sütőpapírral
kibélelt tepsibe.
15 perc alatt világosra sütöttem őket a 180ºC-ra előmelegített sütőben
légkeveréssel. Kivettem őket és még forrón porcukorba forgattam, majd rácsra téve hagytam teljesen kihülni őket. Ez fontos, mert a forrón még puhának tűnő tészta akkorra nyeri el omlós állagát. Ellenállhatatlan sütemény, nem csak Adventkor ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése