ez egy igen régi találmány lehet,
nagyon sokszor és sok helyen találkoztam már vele. Most egy szülinap és névnap
közötti, nem mellesleg adventi hétvége koronája lett. Úgy voltam vele, hogy
megsütöm a piskótát, aztán annak állagától függ majd a végső megjelenési forma.
Annyira lágy, rugalmas és hajlítható lett végül, hogy adta magát az őzgerinc
formára alakítás.
3 egész tojás szétválasztva
3 evőkanál átszitált finomliszt
1 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
löttyintésnyi citromlé
20 dkg natúr gesztenye massza (a
Maróni jött be leginkább)
10 – 15 dkg porcukor
3 evőkanál rumos meggylé (ha
nincs, akkor rum)
1 tk. vanilia kivonat
2,5 dl jéghideg zsíros habtejszín
(30%-os)
1 csomag habfixáló
opcionálisan csokimáz a tetejére
Megsütöttem a piskótát először a
fehérjét a sóval, cukorral citromlével kemény habbá verve, majd a sárgáját
óvatosan beleforgatva, végül a kakaóval elkevert lisztet beleszitálva és
elkeverve. Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsiben szétterítettem és 7 perc alatt
180ºfokon (alsó-felső állás)
megsütöttem. Kiborítottam egy konyharuhára és lehúztam róla a papírt, majd a
konyharuhával betakarva hagytam kihűlni.
Ezután beleszabtam egy kisebb,
23-24 cm-es őzgerinc formába. Az sem baj, ha nem egy darabból sikerül ez.
Valamennyi maradjon azonban a majdani alagút aljához is, ami a legvégén fog
rákerülni a krémre.
A krémhez a natúr
gesztenye masszát kikevertem a porcukor felével és a rumos meggylével és a
vanilia kivonattal A tejszínt a cukor másik felével kemény habbá vertem,
belekevertem a habfixálót is. Végül a két krémet egyesítettem, óvatosan
összedolgoztam és a formába, a piskóta tetejére halmoztam. A pulthoz ütögetve
elegyengettem benne, végül az egészet beborítottam a maradék piskóta
darabokkal. Másnapig el is felejtettem (á dehogy ☺, izgultam ám hogy milyen lesz). Szóval hideg helyen békén kell
hagyni minimum néhány órára, aztán kiborítani a formából.
Lehet porcukorral vagy kakaóporral szórni, lehet csokimázzal borítani.
Szeletelni, bekanalazni és utána elégedetten szuszogni. Mert nagyon finom ☺
Lehet porcukorral vagy kakaóporral szórni, lehet csokimázzal borítani.
Szeletelni, bekanalazni és utána elégedetten szuszogni. Mert nagyon finom ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése