Ennek a mártásnak a pikantériáját
nem csak a fűszerezés adja. Az alma 3 féle állagban, állapotban szerepel benne,
ami kellőképpen érdekessé, összetetté teszi. Ráadásul az
édes-sós-savanyú-csípős arányának megváltoztatásával könnyedén desszertté vagy
sült hús kísérőjévé tehető. Csak úgy magában sem utolsó...
Hozzávalók:
5 db Jonathan alma
½ csomag vaniliás pudingpor
reszelt citromhéj és a levéből
egy kevés
tej
vaj
cukor
só
chilipehely
színes bors frissen őrölve
fahéj
garam masala
almaszirom (kész szárított
almaszeletek)
Egy kevés vajat felmelegítettem
és beleszórtam a reszelt citromhéjat, egy késhegynyi őrölt fahéjat és garam
masalát. Csipet sót is adtam hozzá és jól elkevertem.
Az almákból 4 darabot nagy lyukú
reszelőn lereszeltem és azonnal tettem a fűszeres vajra. Felöntöttem vízzel,
csak olyan 1 dl mennyiséggel egyszerre és hagytam főni. Közben a pudingport
tejjel csomómentesre kevertem.
Az almáknak elég pár perc és már
mehet is rá a tejes – pudingporos keverék. Amint felforrt elkezdett sűrűsödni,
ezért a kívánt állagot tej további hozzáadásával állítottam be. Tekertem rá egy
kis chilipelhyet és színes borsot és ekkor cukroztam meg. Az alma elég édesnek
tűnt, azért csak 1 teáskanál cukrot tettem bele. Az alma savanyúságától függően
mehet bele egy pár csepp citromlé is.
Itt kell eldönteni, hogy milyen
célra is szánjuk a mártást. Ha pohárdesszert lesz, akkor elbír még egy kis
cukrot.
Ha csatni szerű, akkor mehet a
csípősség és a sósság, savanyúság hangsúlyozása.
Amint beállítottam az egyensúlyt, az utolsó almát is lereszeltem és nyersen belekevertem a mártásba. Ezután nem főztem már tovább.
Tálkába téve a tetejére
állítottam néhány szelet almaszirmot.
Hu ez nagyon tuti. Jo otlet az alma alternativ felhasznalasara
VálaszTörlésKöszi, így egy komplett fogás lett belőle :)
TörlésJó kis szósz! Fincsi lehet! :)
VálaszTörlésBizony :)
Törlés