Az úgy volt, hogy gesztenye....
főtt gesztenye kb. 15 dkg-os, van még belőle, hát akkor használjuk is. Láttam
is egy ötletet, de nem kaptam azt, amit akartam. Ekkor került kezembe az aszalt
sárgabarack.... a többi már jött magától.
1 bögre rizottó rizs
½ zacskó aszalt sárgabarack*
1 zacskó főzött egész gesztenye
zöldségleves
1 dl fehérbor
marokkói menta tea
szárított fodormenta
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
só
hegyes erős paprika nagyon kicsi
kockákra vágva
kiskanálnyi vaj
néhány dkg reszelt Grana Padano
sajt
Az aszalt sárgabarack azzal
érdemelte ki a csillagot fentebb, hogy azzal bizony már előző nap foglalkozni
kell. Ezért ez nem egy hirtelen felindulásból elkövethető eledel. A barackokat
egészben egy tálba tettem és 2 filterből főzött, jó erős marokkói mentás zöld
teával nyakon öntöttem még forrón. Letakartam és egy egész éjszakát hagytam
puhulni. Másnap, mire a főzésre került a sor, vetekedtek a friss sárgabarack
szaftosságával, már csak félbe kellett vágni őket. Örök hálám Hugh mesternek, nála láttam ezt a módszert.
A gesztenye különösebb
előkészítést nem igényelt, ezért rögtön nekiálltam a rizottó készítésnek. A
szokásos módon készült, olivaolaj, fokhagyma vékonyra szeletelve, a rizs
átforgatva az olajon és nyakon öntve a borral. Majd a folyamatos kevergetés
és a forró zöldségleves adagolása, közben megfűszereztem, a szárított mentát is
beletettem.
Mivel mind a gesztenye, mind a
sárgabarack fogyasztható állapotban volt, ezeket csak a legvégén kevertem bele
a rizottóba. Amikor elkészült, elzártam a gázt, belekevertem a vajat és a
reszelt sajtot, majd hagytam egy kicsit pihenni.
Az erős paprikát a tányéron
szórtam a tetejére.
Különleges és finom párosítás lett végül, ezért is szeretem a rizottót, mert végtelenül variálható.
Különleges és finom párosítás lett végül, ezért is szeretem a rizottót, mert végtelenül variálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése