Idén méz édes sárgadinnyék vannak
☺ Szinte kívánkozik mellé
valamilyen sós dolog, hogy az ízek még jobban kiteljesedhessenek.
A klasszikus sonkás kombináción
túl is érdemes próbálkozni, például ezzel a zöldfűszeres rizottóval.
1 bögre (250 ml) rizottórizs
½ sárgadinnye, lehetőleg a sárga
húsú
kb. 1-1,5 dl fehérbor
kb. 1 liter húsleves
1-2 gerezd vékonyra szeletelt
fokhagyma
1 teáskanál vöröshagymakrém
1 ágacska rozmaring
kakukkfű
oregano
csipetnyi szárított levendula
virág
kis darabka vaj
reszelt parmezán
A rizottót a hagyományos módon
készítettem el: kevés olivaolajon megfuttattam a fokhagymát és a
vöröshagymakrémet, majd ment a rizs és jól átforgattam. Felöntöttem a
fehérborral és kevergetve hagytam el is főni a bort.
Ezután már a forró húslevessel
öntöttem fel fokozatosan és folyamatosan kevergetve a rizst. Egyszerre 1
merőkanálnyit és amikor elfőtt, jöhetett a következő adag. Beletettem a
rozmaring ágat és a zöldfűszereket, sóztam és félkészre főztem.
Ha van kész provence-i
keverékünk, az is tökéletes, de a levendulát nem hagynám ki semmiképpen belőle.
Van, amelyik már tartalmazza, de nem mindegyik.
Ekkor a kis kockákra darabolt
sárgadinnye felét is hozzáadtam és tovább főztem, már készre. A legvégén tettem
bele a maradék sárgadinnyét, a darabka vajat és végül a reszelt parmezánt.
Különleges ízvilág alakult ki, a
sós rizottó az édes gyümölccsel tökéletes párosításnak bizonyult.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése