... és még valami, ami újdonság
volt számomra. Szép, sárga színű, különlegesség... a sárga cékla. Eddig csak
láttam, de kóstolni nem volt alkalmam, most viszont megláttam a piacon, így 1
db-ot rögtön meg is vettem. Az eper – spárga párost pedig Cheffeleség-nél
láttam korábban, azóta is fentem rá a fogam ☺
Összehoztam hát a két dolgot egy
csodás, vidám színű friss, könnyű rizottóban:
Hozzávalók (2 adag):
1 csésze rizottó rizs
1 csomag zöld spárga
1 db sárga cékla
5 – 6 szem eper
1 csokor friss kapor
kevés vöröshagymakrém
2 gerezd fokhagyma
citrommal ízesített olivaolaj
(ennek hiányában natúr olivaolaj és citromlé + reszelt citromhéj)
1 – 1,5 dl félédes fehérbor
2-3 dkg vaj
kb. 1 liter zöldség alaplé
zöld chilipehyely
só
A sárga céklát „vakon” (próba szerencse alapon) készítettem elő,
mivel fogalmam sem volt, hogy menyi idő alatt puhul meg. Az árus szerint úgy,
mint a lila, de kiderült, hogy kevesebb is elég neki. Kis cikkekre szeletelve
tűzálló tálba tetem sóval és citromos olivaolajjal és 4 percre betettem a
mikróba. Pont ropogós maradt, ahogy akartam.
A szárított zöldséget teaszűrőbe
tettem és vízbe lógatva egy kis sóval elkészítettem az alaplevet. Amikor
felforrt, szűrőben fölé tettem az előkészített spárgát és fedővel letakartam. A
spárga gőzölődött, amíg a rizzsel foglalkoztam.
Nagy méretű serpenyőt
választottam most, olivaolajra egy kis vöröshagymakrémet, vékonyra szeletelt
fokhagymát és chilipelyhet dobtam. Kicsit átforgattam, majd ment rá a rizs. Jól
elkevertem, kicsit pirítottam és hozzáadtam a bort. Gyors keverés közben
hagytam is elforrni. Ezután már a forró zöldség alaplevet adagoltam
merőkanalanként és közben folyamatosan kevertem a rizst.
Amikor a rizs félig megfőtt (8-10
perc után) hozzátettem a céklát is úgy ahogy volt, az olajos levével együtt.
Tovább adagoltam az alaplét, de közben a spárga is elkészült. A szárakat
levágtam, kisebb darabokra szeleteltem és a rizshez adtam. A fejeket félre
tettem.
A kaprot késsel összevágtam és a
rizsre szórtam. Ízesítettem még egy kis sóval és amikor teljesen elkészült,
rádobtam a vajat. Elzártam a gázt, a vajat beleforgattam, elkevertem és
elrendeztem rajta a spárga fejeket, valamint a negyedekre vágott epret is.
Fedővel letakartam, és 5 percig hagytam pihenni, így az eper is át tudott
melegedni.
A fedőt felemelve mennyei illatok
szálltak fel ☺
Tálaltam, még egy kis friss
kaporral díszítettem, hogy fokozzam az amúgy is csodás látványt. Az ízek
fantasztikusak, a spárga-eper igazi nyerő páros. A cékla nagyon finom, lágy,
kevésbé földes ízű, mint a lila testvére. Ha a mikrózás után egyből esszük,
esetleg serpenyőben pirítjuk és pároljuk, a sárga színe jobban megmarad.
De szeretem az ilyen színes ételeket! Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszi Ági :) Hát még az ízek, azok aztán fantasztikusak így együtt...
VálaszTörlésNahát Gabi, ez valami csodálatos!!!! Varázslatos vagy!
VálaszTörlésKöszönöm, de tőled jött az ötlet, a fele dicsőség mindenképpen a Tied :)
Törlés