A töltelékre gondolok az
elnevezésnél, mert a rétestészta elkészítésére nem vállalkoztam. Lehet, hogy
egyszer az is eljön, de most a töltelék érdekelt elsősorban. Nem készült még
nálunk almás rétes, ezért több receptet összedolgozva kialakítottam a
sajátomat. Mindenképpen a darabolt almás változatot szerettem volna, nem a reszeltet. Jó lett, megtartjuk ☺
8 db réteslap (pont 1 csomag,
40x40 cm-es lapok)
5-6 db savanykás, karakteres alma
2 – 3 evőkanál kristálycukor (függ az alma
édességétől)
1 cs. vaniliás cukor
csipetnyi só
citromhéj
citromlé
fahéj
szegfűszeg
mazsola
3 evőkanál pirított zabpehely
2 teáskanál vaniliás pudingpor
(de kukorica keményítő is lehet)
zsemlemorzsa a szóráshoz
5-6 dkg olvasztott vaj
Az almákat meghámoztam, majd
egészben kicsumáztam és 8 cikkre vágtam. Ha nincs ilyen célszerszámunk, akkor
negyedenként kézzel tökéletes a csumázás. A cikkeket még hosszában ketté, majd
3-4 mm-es hasábokra vágtam. Tálba tettem őket és megszórtam egy kevés sóval és
ráöntöttem 1 citrom levét. Alaposan összeforgattam, hogy mindenütt érje az
almákat a citromlé.
Beleszórtam a cukrokat és a
fűszereket. A mazsolát és a pirított zabpelyhet. Kis levet eresztett, azt
leöntöttem róla (ez alma függő, az őszi almák még nagyon lédúsak). A pudingport
a legvégén szórtam rá és jól elkevertem az egészet.
A réteslapokat nedves konyharuha
alá tettem pár percre, majd óvatosan széthajtogattam. Laponként átfektettem
őket egy másik kissé nedves konyharuhára és minden réteget vékonyan megkentem
az olvasztott vajjal. A rúdhoz 4 lapot használtam fel, a többit addig letakarva
tartottam.
A tölteléket nagyjából ketté
osztottam, a keletkezett levet leöntöttem róla. A lapokat megszórtam
zsemlemorzsával, de a két oldalukon behajtottam egy 2 cm szélességben. Egy 20
cm-es sávot vastagabban megszórtam a morzsával és arra halmoztam rá a
tölteléket. Állagánál fogva ez nem volt egyszerű, jó ha van segítség, hogy
szépen elegyengethessük. Ha nincs, legfeljebb szabálytalanabb lesz, baj nem
történik.
Óvatosan feltekertem a konyharuha
segítségével, tetejét megvajaztam és alaposan megszurkáltam. A másik rudat
ugyanígy készítettem el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
tettem őket és 190ºC –on
alsó-felső állásban 45-50 perc alatt megsütöttem.
Frissen, csakis frissen, langyosan, amikor majd' elrepül, olyan könnyű a tésztája. Egy kevés porcukor a tetejére és jó étvágyat! Igazi kényeztető finomság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése