Nagyon rákaptam a krémlevesekre,
akár a meleg, akár a hideg változatuk igazi ínyencség tud lenni. A zeller a
maga intenzív ízével érdekes kihívás a fűszerezést illetően. Nekem azonban
megvan a jól bevált hozzávalóm. Ebben a quiche-ben ugyanez a fűszerkeverék
szerepel és most is ugyanolyan jó szívvel ajánlom. Nagyon jól működnek együtt a
zellerrel ezek a fűszerek, kiemeleik egymás ízét.
1 közepes zellergumó + a zöldje
is
2 gerezd fokhagyma
zöldségleves alaplé vagy 1 kocka
kurkuma*
édeskömény mag*
zeller levele
petrezselyem*
lime lé
olivaolaj
só frissen őrölt fekete bors
burgonya pehely vagy kukorica
keményítő
tejföl
kruton
(ha van kéznél az Orient Kairói Shoarma
fűszerkeverék, akkor a *-os összetevők helyett abból tegyünk bele)
Az elkészítés nagyon egyszerű:
először egy kevés olivaolajon megfiuttattam a vékonyra szeletelt
fokhagymát. A zellert a reszelő
nagyobbik lyukán lereszeltem (kezekre vigyázni, szeret kiugrani) és a
fokhagymás olajba dobtam. Jól elkevertem, majd hozzáöntöttem vizet és
beletettem a leveskockát, illetve a többi fűszert is. A friss zellerleveleket
vékonyra szeletelve szintén beletettem.
Fedő alatt hamar megfőtt, ekkor
összeturmixoltam a botmixerrel. A burgonyapelyhet egy kevés hideg vízzel
kikevertem, majd a tejföllel együtt símára kevertem. Hozzáöntöttem a leveshez
és felforraltam.
Kész is , ennyi volt. A tetejére
a házilag készült pirított kenyérkockákat és néhány felaprított
petrezselyemzöldet tálaltam. Finom hidegen is és melegen is. Akár tányérból
kanalazva, akár bögréből csak úgy meginni.
Gyönyörű! Még sosem használtam kurkumát. Mihez hasonlít az íze?
VálaszTörlésKöszönöm Ani :) Semmi másra nem hasonlít.... Nagyon sokszor a szép sárga színe miatt használjuk.
TörlésÉpp zellerlevesre készültem a hétvégén :) Így fogom elkészíteni!
VálaszTörlésRemélem ízlik majd :)
Törlés