ahogy Hugh Fearnley Whittinstall
csinálja... vagyis majdnem úgy. Abban azonban egyetértek vele, hogy ez egy
igazán kényeztető fogás akár csak magában is.
Érdekes, hogy olyan ízek jönnek elő így a spenótból, amik eddig rejtve
voltak.
A fokhagyma elég uralkodó, ha
belekerül, márpedig a hagyományos spenótba kell bőven előle. Ebből viszont
kimarad, helyette az aromás szerecsendió és a besamel harmonikus kettőse adja
meg az alaphangulatot. Bármilyen feltéttel fogyasztható, nekem ezzel a fűszeres
polenta rózsával tökéletes könnyű ebéd volt.
Hozzávalók:
½ csomag leveles fagyasztott
spenót – kb. 20-25 dkg
350 ml tej
2,5 dkg vaj
2,5 dkg finomliszt
szerecsendió
só
frissen őrölt fekete bors
A polentához:
150 ml instant polenta
450 - 500 ml víz
só
kurkuma
chili pehely
frissen őrölt fekete bors
A spenótot egyenesen a
fagyasztóból tettem a forró, enyhén sós vízbe és mindössze pár percig főztem,
majd leszűrtem. Amikor kihűlt, alaposan kinyomkodtam belőle a vizet és
nagyjából feldaraboltam.
A polentát vékonyan kiolajozott
edénybe szórtam, átforgattam, majd felöntöttem a vízzel. Fűszereztem és
folyamatos keverés közben 3-4 perc alatt készre főztem. Kiolajozott szilikon
formákba adagoltam és a tetejüket is vékonyan beolajoztam, hogy ne legyen
kemény kéreg rajta.
A vajból, lisztből és a tejből
elkészítettem a besamelt, melybe beletettem a szerecsendiót , sót, borsot. A
végén csak hozzákevertem a felaprított spenót leveleket és összeforraltam. A
formából kivett polenta virággal tálaltam.
Ennyire egyszerű és igazán
nagyszerű ☺ Grillezett hallal,
csirkével is finom lehet, vagy bármi mással, amire kedvünk szottyan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése