nem ennek indult, valami féle
juhtúrós pogácsára vágytam. Találtam azonban a hűtőben egy darab Feta sajtot,
ami már – mondhatni – utolsó pillanatos volt. Vagyis el kellett fogyasztani
mielőbb. Így aztán kicsit átalakítottam az elképzeléseimet és ha már Feta,
akkor oregánó és olivaolaj is....
40 dkg liszt keverék (búza
finomliszt kb. ¾ rész és tönköly ¼ rész)
10 – 12 gramm só (a Feta miatt
nem kell több! )
15 dkg Feta sajt összemorzsolva
1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
1 dl olivaolaj
½ csomag élesztő
1 dl tej + 1 kk cukor az
élesztőhöz
1 – 2 evőkanál tejföl
szárított görög oregánó
Annyira könnyű volt az
összeállítása, hogy nem is vettem elő a robotgépet. A liszteket a sóval
elkevertem, belemorzsoltam a Feta sajtot, majd rögtön öntöttem hozzá az
olivaolajat (egy kanálnyit meghagytam belőle) és az enyhén felvert tojás
sárgáját. Az előzőleg langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt is
hozzáöntöttem és kézzel eldolgoztam. Annyi tejfölt adtam hozzá hogy
összeálljon, puha, könnyen gyúrható tészta legyen.
A pulton letakarva pihentettem
egy fél órát, majd vékonyra nyújtottam, megkentem egy kevés olivaolajjal és
megszórtam az oregánóval. Alsó és felső részét, majd a két oldalát is egymásra
hajtottam és ismét pihentettem. Újra nyújtottam, újra kentem még egyszer.
Végül ujjnyra nyújtottam, tetejét bevagdostam és picike, 3 centis pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
Végül ujjnyra nyújtottam, tetejét bevagdostam és picike, 3 centis pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
sorakoztattam, megkentem tojás sárgájával és légkeveréssel 180-190º C fokon 20 perc alatt pirosra
sütöttem.
Langyosan is isteni finom, kívül ropog, belül puha és könnyű. A Feta és az oregánó íze azonban akkor jön ki igazán, amikor már kihűlt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése