ahogy a Ház Ura készíti:
A sors úgy hozta, hogy „beesett” a hűtőbe egy nagyon szép, kiló körüli
csontozott vaddisznó gerinc és mivel ilyennel még nem találkoztunk valódi
izgalommal készültünk Gabival a nemes feladatra J
Első lépésként lehártyáztam (ez feltétlenül szükséges, hogy az ízek jól
átjárják a húst mindenütt, de azért is, hogy sütéskor ne veszítse el a szép
formáját), majd beletettem a langyosra hűlt páclébe és hűvös helyre tettem 3
napra, de ügyeltem rá; naponta kétszer megforgattam benne.
1 kg vaddisznó gerinc (karaj)
1 szelet hagyományos füstölésű szalonna
1 sárgarépa
1 kisebb üveg áfonya lekvár
5 dkg vaj
Pác:
20 db egész koriander
8-10 db szegfűbors
20 db szines egész bors
3 babérlevél
8-10 db boróka bogyó
½ dl sherry ecet
2 dl Kadarka
1 dl olivaolaj
1 vöröshagyma
3 fehérrépa
3 sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
Amikor eljött „nagy nap” miután kivettem a pácból jól lecsöpögtettem,
kívülről alaposan besóztam és finom, hagyományosan készült füstölt szalonnával
– és a Gabi kifejezett kívánságára – sárgarépával is megspékeltem. Ment a
vékonyan kizsírozott sütő edénybe, mellé a pácból kiszedett sárgarépa karikák
és a fokhagyma gerezdek és a pácléből kb 2 ujjnyi. A lefedett edényben 190ºC
fokos sütőben először egy órát kapott, majd lecsökkentettem 160ºC fokra és még
egy órát párolódott. Ekkor már barátságosra puhult, de még fedő nélkül felső állásban
200ºC fokon megküldtem egy 20 percre; legyen szép a színe J
Utána kivettem és – megelőzendő a kiszáradást - egyből alumínium fóliába
tekertem tálalásig. A vissza maradt zsűt a sárgarépákkal és egy jó evőkanálnyi
liszttel össze turmixoltam és félre tettem.
Most kb 5 dkg vajat olvasztottam lassan, beletettem kb 20 dkg jó
minőségű áfonya lekvárt és a páchoz is használt sherry ecetből 3-4 evőkanálnyit és
szép lassan összefőztem majd hozzá öntöttem a turmixolt zöldségeket; kicsit még
után ízesítettem és jól kiforraltam.
Isteni lett és úgy gondolom, hogy ugyan ezt hasonló eljárással, csak
talán egy kicsit hosszabb sütési idővel egy szép darab marha fehérpecsenyével
is el lehet követni J
Zsemlegombóc ahogy a Ház Asszonya készíti:
2 tojás
3 zsemle
3-4 dkg vaj
szerecsendió
petrezselyem zöld
tej
liszt
só
A zsemléket már néhány nappal
hamarabb előkészíthetjük, vagyis kis kockákra vágva sütőben őzbarnára
piríthatjuk. A tojásokból, tejből, lisztből kb. palacsinta tészta állagú
masszát kevertem. A vajat megolvasztottam egy kis serpenyőben, beleszórtam a
szerecsendiót, elkevertem benne a petrezselyem zöldet és a masszához kevertem.
Hagytam állni, majd beleforgattam a zsemlekockákat. Fakanállal elkevertem és
megint félretettem. A zsemlék felszívtak a nedvességből, de ekkor kell még
lisztet hozzáadni, ha nem lehet a gombócokat megformázni. Így tettem én is,
megszórtam egy kevéssel, majd vizes kézzel gombócokat formáztam (jól össze is
kell nyomni őket) és sós, forrásban lévő vízbe tettem őket. Néhány perc alatt készre
főttek, ekkor kiszedtem és letakartam a tányért.
Már csak tálalni kellett, a
felszeletelt spékelt vaddisznó a szedres mártással és a zsemlegombócokkal egy
királyi ünnepi ebéd lett.
Gabi, boldog, és sikeres 2016-os esztendőt kívánok! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Marisz, viszont kívánom :)
Törlés