2019. június 1.

Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben


Még tavasszal készítettem egy jó adag medvehagymás fűszervajat nem utolsó sorban ezért. Már csak a köretnek való újkrumplit, fiatal friss sárgarépát és a zöld spárgát kellett megvárni.


Hozzávalók:

1 egész szép, tanyasi csirkemell
medvehagymás fűszervaj
frissen őrölt bors

Alapvetően egyszerű ez, néhány trükköt azonban be kell vetni. A csirkemellet ketté vettem, majd mindkettőt a lehető legvékonyabbra nyitottam. Ez a csirkemell tömör húsú, ezért szép méretes tekercsek lettek belőle. Enyhe klopfolás után fűszereztem, majd a hűtőből kivett medvehagymás vajból egy – egy darabkát beletekertem. Most jön a lényeg: a feltekert megtöltött húsokat folpackkal szorosan fel kell csavarni. Ha frissen esszük, akkor kb. 10 percre a fagyasztóba tegyük, ha pedig fagyasztva akarjuk eltenni, akkor sütés előtt ne olvasszuk ki teljesen! Így lehet szépen panírozni és nem esik szét.


Egy kis sütőedényt vékonyan kiolajoztam, rátettem a panírozott húsokat és megspricceltem olivaolajjal. 190º-os sütőbe tettem (alsó-felső állásban). Kb. 10 perc után visszavettem a hőfokot 175º-ra Összesen 50 percig sütöttem, a vége felé még spricceltem rá olajat. Sütőből kivéve kicsit pihentessük.

Amíg sül, elkészült a köret: sárgarépát és spárgát pároltam, majd grillserpenyőben meggrilleztem őket. Az újkrumplit héjában megfőztem, majd azt is a grillre tettem. A tányéron mindenre tettem még medvehagymás vajból. Majonéz illik hozzá, petrezselymes, vagy kapros.

2 megjegyzés: