Igazság szerint ez messze nem
újdonság, de annyi mindent elfelejt az ember, ami régen volt, régen ízlett.
Kell egy impulzus, valami, ami felidézi, előhozza ezeket a régi dolgokat. Ez
most a Hold utcában a Buja Disznók volt. Ott volt hasonló cékla saláta, ami
ízlett és egyből meg kellett csinálnom valami hasonlót.
2 közepes méretű cékla
1 szál újhagyma
majonéz
tejföl
hidegen sajtolt repceolaj
borecet vagy citromlé
frissen őrölt feketebors
só
méz
szumák
fokhagymapor
A céklákat héjastól sós vízben
megfőztem, kb. 45 perc alatt. Forrón lehámoztam és félretettem őket.
A dresszinghez a hozzávalókat
alaposan elkevertem. Nem tudok sajnos mennyiségeket írni ehhez, kóstolgatni
kell. Legyen túl intenzív, mert a cékla felveszi az ízeket és a végeredmény
akkor lesz pont jó.
A céklát langyosra hűtve
hullámvágóval feldarabolta. Beleforgattam a dresszingbe. A zöldhagymát
felkarikáztam, egy részét, főleg a fehér részt beleforgattam a salátába, a
maradék zöldjét pedig a tetejére szórtam. Meglocsoltam még egy kevés
repceolajjal és ment pihenni. Másnapra érik igazán össze.
Füstölt lazac lesz mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése