Friss kelkáposztából kötelező,
persze csak annak, aki szereti. Hogy a nevét honnan kapta, a belevaló
frankfurti virsliről vagy magáról Frankfurt városáról, azt nem tudom. De igen
régóta jelen van a konyhánkban és alkalmanként nagyon jól tud esni.
Hozzávalók (2 nagy vagy 3 kisebb
adag)
50 dkg friss fiatal kelkáposzta
(kb.)
1 kis vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 szál angol zeller
1 pár felkarikázott virsli
őrölt kömény
őrölt édeskömény
pirospaprika
füstölt piros paprika (pimento)
chilipehely
frissen őrölt fekete bors
lestyán
só
tejfölös habarás
A káposzta féléket szeretem
„leforrázni” (nálunk így mondták a családban). A gyomornak könnyebb, ráadásul
ha utána hideg vízbe tesszük, még a színüket is jobban megtartják. Első lépés
most is ez volt, a felszeletelt kelkáposztát blansíroztam.
Olajon megfuttattam az apróra
vágott hagymát és a vékonyra felszeletelt fokhagymát, majd beleszórtam a kétféle
köményt és gyorsan rádobtam a felkarikázott sárgarépát. Átforgattam,
felöntöttem egy kevés vízzel és megszórtam a pirospaprikákkal. Fedő alatt
pároltam pár percig, majd a felszeletelt angol zellert is beletettem. Tovább
pároltam kevés vízzel, végül a kelkáposztát is beletettem és felöntöttem a
kívánt mennyiségű folyadékkal. Ekkor az összes többi fűszert is hozzáadtam és
készre főztem.
A virsli karikákat a végén tetem
bele, mielőtt megkapta a tejfölös habarást. Műbeles virslit vettem most, mert
karikázni jobb, szépen megmarad a formája. Főnie már nem kell, csak
átmelegednie, utána már csak a kb. 1 teáskanál liszttel és 2 evőkanál tejföllel
készült habarás következett. Kiforraltam 3-4 perc alatt és kész is volt.
Finom leves, szeretem én is, bár ritkán kerítek rá sort :) Nagyon guszta "fotók"!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska. Ritkán, nem is tudom hogyan jutott most eszembe, pedig többet érdemelne :)
Törlés