A mák-citrom páros rendkívüli
finomságát sokféle módon kihasználom. Elég, ha a csodás kekszgolyókra gondolunk, de kuglóf formában is szerepelt már. A citromok királyának, a Meyer citromnak
pedig most van a szezonja. Örömmel látom idén, hogy egyre több helyen kapható. Így,
hogy ilyen bőség van belőle, egy citrom mázzal is felturbóztam a sütimet.
30 dkg liszt (fehér tönköly +
búza finomliszt)
10 dkg kristálycukor
1 burbon vaníliás cukor
1 dl semleges olaj
3 tojás
1 Meyer citrom reszelt héja
1 Meyer citrom leve
3 púpozott evőkanál darált mák
1 teáskanál szódabikarbóna
1 dl kaukázusi kefír
csipetnyi só
A mázhoz:
½ Meyer citrom leve (nem Meyer
citromból mehet egy egésznek a leve)
15-20 dkg porcukor
Egy 35 cm hosszú kenyérsütő
formát alaposan kivajaztam és rétesliszttel is megszórtam.
A lisztbe belekevertem a szódabikarbonát,
a mákot és a sót. A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal habosra kevertem.
Hozzáöntöttem az olajat, a kefírt és a citrom levét is. Minden újabb belevaló
után a nagy fordulatú robotgéppel jól kihabosítottam.
A lisztes keveréket már csak
kanállal, adagonként tettem hozzá és forgattam bele. A masszát a formába
öntöttem és tűpróbáig sütöttem. Alsó-felső állásban először 180ºC –on, kb 10 percig, majd
visszavettem a hőfokot 165ºC-ra
és még kb. 30-35 percig sült. Szépen megemelkedett, kicsit meg is repedt.
Rácson hagytam teljesen kihűlni.
Közben elkészítettem a mázat. Az átszitált porcukrot és a citrom levét addig
kevertem, míg egy sűrűn folyó fényes fehér krém lett belőle. A kihűlt sütemény
tetejére csorgattam és hagytam megszáradni. Maximum fél óra kell neki, aztán
lehet szépen szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése