A mák-citrom páros rendkívüli
finomságát karácsony előtt fedeztem fel, amikor kekszgolyókat gyártottam. A
citromok királyának, a Meyer citromnak
pedig most van a szezonja. Ha sikerül hozzájutni, akkor feltétlenül használjuk
ki és minél több módon kóstoljuk meg. Sósan és édesen, mindenhogyan nagyszerű.
20 dkg liszt (keverve teljes
kiőrlésű tönköly + búza finomliszt)
10 dkg kristálycukor
12 dkg vaj / margarin
3 tojás
2 citrom reszelt héja
2 (Meyer) citrom leve
1 púpozott evőkanál darált mák
½ cs. sütőpor
csipetnyi só
Kuglóf formában sütöttem, de
püspökkenyér formában is hasonlóan kell működnie. A formát alaposan kivajaztam
és rétesliszttel is megszórtam.
A lisztbe belekevertem a sütőport
és a sót. A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal habosra kevertem.
A vajat mikróban kicsit
meglágyítva (de ne legyen meleg!) is belekevertem, majd a citromlé is ment
bele. Minden újabb belevaló után a nagy fordulatú robotgéppel jól
kihabosítottam.
A lisztet már csak kanállal,
adagonként tettem hozzá és forgattam bele. A masszát a formába öntöttem és
tűpróbáig sütöttem. Légkeveréssel először 180ºC –on, kb 10 percig, majd visszavettem a hőfokot 160ºC-ra és még kb. 30-35 percig sült.
Nem bántam volna, ha kicsit
magasabbra emelkedik, de ez ilyen lett ☺
Meglocsoltam egy kis extra
csokis-narancsos balzsamecet krémmel (természetesen egy síma csokiöntet
ugyanúgy jó) és natúr joghurtot kanalaztam mellé a tányérra. Finom volt,
fenntartom, hogy a mák a citrommal verhetetlen páros.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése