ahogy mi szerettük - ez esetben
egy zseniális olasz – görög fúzió. Bolognai raguval készült, lévén ez volt
itthon készen, de a hosszú lyukas csőtészta, a παστίτσιο (ziti) hozza a hamisítatlan görög
hangulatot. Az eredeti görög ragu egyébként nem áll messze a bolognai
ragutól.... ahogy a pastitsio sem a lasagnetól.
kb. 40 dkg ziti, makaróni, vagy
más, de mindenképpen lyukas tészta
kb. 40 dkg bolognai ragu (leírásához
link illetve video itt)
½ liter tej
7 dkg vaj
3 csapott evőkanál liszt
2 tojás
őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors
só
parmezán sajt
A tésztát al dentére főztem, majd
a felét egy kivajazott tűzálló tálba tettem. Erre öntöttem rá a ragut, amit
megszórtam reszelt parmezánnal. Rátettem a tészta másik felét is.
A besamelhez a vajat
felolvasztottam, beleszórtam a fűszereket és a lisztet. Folyamatos keverés mellett beleszórtam a
lisztet is. Amikor egyenletesen elkeveredett, fokozatosan a tejet is
hozzáöntöttem. Végig kevergettem közben. Végül félrehúztam a gázról, kicsit
hűlni hagytam és e felvert tojásokat belekevertem.
Ez a massza ment a második tészta
réteg tetejére, amire szórtam még egy kevés parmezánt.
180ºC fokon alsó felső állásban 30 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Aki az abszolút autentikus
változatot szeretné, itt egy recept hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése