2020. március 14.

Karaj Hasselback módra


vagyis könyv szerűen lapozhatóra bevágott karaj, melynek szeletei közé minden földi jót tehetünk. Hála egyik kedvenc bloggeremnek, Boldog Kuktának, ebbe most medvehagyma, paradicsom és sajt szeletek kerültek. Sajnos a dilemma ott van, hogy amikor van friss medvehagyma, akkor nincs igazán érett jó paradicsom, de valamit valamiért


Hozzávalók:

1 kg sertéskaraj
2 db paradicsom (San Marzano vagy lucullus, ami inkább húsos, mint lédús)
1 csokor friss medvehagyma (jó lesz majd a fagyasztott is nyáron)
8 szelet edami sajt (vagy más, amit szeretünk)
frissen őrölt kömény
frissen őrölt fekete bors
zsír a tepsi kenéséhez és olivaolaj a hús kenegetéséhez


Az elkészítés nagyon egyszerű: a húst vágjuk be 2 centi vastagon úgy, hogy az alján egy ujjnyi rész egyben maradjon. 9 szelet lett ebből az adagból, így 8 „zsebet” kellet megtölteni. Fűszerezzük gazdagon, majd a szeletek közé tegyünk 1-1 szelet sajtot, 2-3 szelet paradicsomot és egy marék durvára vágott medvehagymát. 180ºC-on alsó-felső állásban süssük 60 – 70 percig. Letakarni nem kell. Időnként a vége felé spricceljük vagy kenjük meg olivaolajjal. (eredeti recept itt)


A köret egy részét is megoldottam egy füst alatt: a hús mellett békésen megfért néhány hasábokra vágott cékla és nagyobb darabokra vágott sárgarépa. A tavaszi frissesség jegyében pedig grillezett cukkini került még a tányérra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése