ez a recept egyszerűsített
változata egy Yotam Ottolenghi receptnek, amihez folyton vissza-vissza térek. A
hagymafélék karamellizálása, édes-savanyú-sós ízekre hangolása már bizonyított,
amikor gyöngyhagymával csináltam hasonlót. Most húsok mellé ajánlom rámorzsolva
egy kis kecskesajtot vagy Fetát és megszórva pár szem mazsolával.
1 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
olivaolaj
só frissen őrölt fekete bors
1 dl száraz fehér bor
gránátalma sűrítmény vagy
balzsamecet
nádcukor
maréknyi mazsola
kecskesajt vagy Feta
A póréhagymát 6 db-ra vágtam és
feltettem párolódni egy kevés olaivaolajon megfuttatott fokhagymával, a borral,
sóval, borssal, babérlevéllel és annyi vízzel, hogy félig ellepje. Először fedő
alatt hagytam puhulni néha megforgatva, majd levettem a fedőt és puhára főztem.
Kiszedtem őket és a visszamaradt lét addig forraltam, amíg besűrűsödött.
Tettem bele gránátalma sűrítményt
és nádcukrot és visszatettem bele a hagymákat. Óvatosan forgatva őket
visszatettem a tűzre az edényt és összefőztem. Végül szirupos ragacsos állagú
lett a szaft.
Tányérra szedve hagytam kicsit kihűlni
és rámorzsoltam a sajtot, rászórtam a mazsolát.
A gyöngyhagymás verzió ebben a receptben van leírva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése