nagyon szeretem a ricottát, a
mákot és a meggyet... és a sajttortát is. Ez a süti az első 3 felhasználásával
készült és a negyediknek egy kicsit könnyebb, kevésbé zsírdús változata. Állagra,
ha jól sütjük meg, nagyon hasonló a sajttortához, sőt itt még a keksz alapra
sincsen szükség, szépen megáll a lábán.
8 dkg lisztkeverék (tönköly és
kukoricaliszt kb. fele-fele)
2 evőkanál darált mák
csipet só
50 dkg ricotta
10 dkg cukor
vanilia
4 tojás
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
kb. 25 dkg magozott meggy
(lecsepegtetett befőtt, vagy rumban eltett is tökéletes)
A tojásfehérjéket a sóval kemény
habbá vertem, a ricottát pedig összedolgoztam a cukorral, majd hozzáadtam a
liszteket, tojás sárgákat és a tejszínt, citromhéjat, vaníliát. Óvatosan a
fehérje habot is beleforgatom és a massza felét a kivajazott, lisztezett
kapcsos tortaformába tettem (24 cm-es).
A másik, maradék felébe óvatosan
belevegyítettem a darált mákot, elkevertem. Az első réteget megszórtam a meggy
egyik felével, majd ráöntöttem a mákos keveréket és a maradék meggyet a tetején
osztottam szét. Végül egy kiskanálnyi nádcukrot szórtam a tetejére.
160-170 ºC-on alsó felső állásban 45-50 percig sütöttem.... kicsit
remegős maradjon, de azért süljön meg a közepe is, hasonlóan a sajttortákhoz.
Amikor kihűl, és a hűtőben is
pihent már, nagyon szépen szeletelhető. Finom és könnyű desszert, de egy kis
tejszínhabbal azért turbózható, melyet csokireszelékkel még megszórhatunk ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése