édes és sós, csípős és savanyú ☺ a legjobb, ami a tegnapi szilvásgombócból kimaradt szilvával történhetett. Jó érettek voltak már, talán 30-35
dkg volt mindössze. Egy 440 ml-es
üveg telt meg végül a csatnival. Összetevőket írom, de a mennyiségekkel most
bajban vagyok. Kóstolni, kóstolni és még egyszer kóstolni.... amíg nem áll
össze egy kerek egésszé.
30-350 dkg érett besztercei
szilva
1 kis fej lilahagyma
kb. 1,5 dl narancslé
1 evőkanál balzsamecet
só
késhegynyi őrölt gyömbér
2 mokkáskanál nádcukor (lehet
több is, ha a szilva savanyúbb)
10-15 szem mazsola
kínai ötfűszer keverék
őrölt fahéj
őrölt szegfűbors
chili pehely ízlés szerint
A lilahagymást kis kockákra
vágtam, a szilvát kimagoztam és négybe vágtam. Nem kell nagyon aprózni, mert
sokáig fog főni, bőven elfőnek a nagyobb darabok is.
Egy kisebb lábasba tettem ezeket,
ráöntöttem a narancslét, a balzsamecetet és sóztam, fűszereztem. Beletettem a
mazsolát is és elkezdtem főzni.
Kevergettem, fedő nélkül kb. 20
percig főztem. Figyelni kell, hogy mikor kezd behúzni, mint a lekvár. A cukrot
csak a végén adtam hozzá és ekkor be lehet még az ízeket állítani.
Amikor elég sűrűnek találtam,
sterilizált csatos üvegbe töltöttem és nyitott állapotban hagytam kihűlni.
Ezután ment a hűtőbe. Hűlés közben tovább sűrűsödött, egy jó áfonya lekvárhoz
hasonló álaga lett.
És hogy mihez? Sültekhez,
grillezett camemberthez például. De ez a kis adag el fogy fogyni reggelikhez,
vajas kenyér és brie sajt társaságában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése